Το tip της μαμάς: Απλά μυστικά για το πιο αφράτο ρύζι

Πώς το ρύζι θα είναι σπυρωτό και δεν θα λασπώνει.

Το tip της μαμάς: Απλά μυστικά για το πιο αφράτο ρύζι
Bigstock

Το ρύζι μαζί με τα μακαρόνια είναι από τις πιο αγαπημένες τροφές παγκοσμίως.

Αποτελεί τέλειο συνοδευτικό καθώς ταιριάζει με κρέας, με ψάρι, με λαχανικά, με όσπρια κι επίσης, μαγειρεύεται εύκολα αρκεί να γνωρίζετε μερικά απλά μυστικά για να μη λασπώσει.

Organic White Uncooked Rice And Dried Basmati Rice Plant Onwooden Table

Κατηγορίες ρυζιού

Οι κατηγορίες του ρυζιού διαφοροποιούνται ανάλογα με το μέγεθος του καρπού τους. Συνήθως, οι μακρύκοκκοι καρποί περιέχουν περισσότερη αμυλόζη κάτι που τους κάνει να κάνει να μην σπάνε κατά το βράσιμο.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του 'Ακη Πετρετζίκη «οι ποικιλίες που έχουν πιο κοντούς σπόρους, από την άλλη, συνήθως είναι πλούσιες σε αμυλοπηκτίνη. Τι σημαίνει αυτό; Ότι τα πιο “κοντά” ρύζια κολλάνε περισσότερο και συνεπώς τα χρησιμοποιούμε κατά κύριο λόγο για να φτιάξουμε ριζότο, ρυζόγαλο και σούσι. Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε και τα αρωματικά μακρύκοκκα ρύζια τα οποία επιστρατεύουμε για τα πιλάφια μας, αλλά και για κάποια ασιατικά πιάτα, όπως π.χ. κάνουμε με το ρύζι γιασεμιού και το μπασμάτι».

Τα πιο κοινά ρύζια που κυκλοφορούν στη χώρα μας είναι τα:

Γλασσέ: Ρύζι μεσόσπερμο και μαλακό. Έχει αρκετό άμυλο γεγονός το οποίο το κάνει ιδανικό για σούπες, ρυζόγαλο και γενικά ό,τι θέλουμε να “πήξει”. Επίσης, το χρησιμοποιούμε για τα γεμιστά και γενικά για οτιδήποτε βάζουμε στον φούρνο.

Καρολίνα: Μεσόσπερμο, αλλά με λιγότερο άμυλο, είναι ιδανικό για νόστιμα μαγειρευτά που θέλουμε να συγκρατούν τη γέμιση. Επίσης, απορροφά το λάδι καλύτερα γεγονός το οποίο κάνει το συγκεκριμένο ρύζι κατάλληλο για πιλάφια – ιδίως Ινδικά και Περσικά.

Νυχάκι: Πιο σκληρό ρύζι, μακρύσπερμο και επομένως με λιγότερο άμυλο. Χρησιμοποιείται για πιο σπυρωτά πιλάφια με μετρημένο νερό.

Organic Thai Highland Cooked Brown Rice In A Bowl Holding By Woman Hand (cargo Rice, Loonzain Rice O

Tips για αφράτο πιλάφι

Για σπυρωτό ρύζι, χρησιμοποιήστε καρολίνα ή νυχάκι που θα το μουλιάσετε σε κρύο νερό για 30 λεπτά με 1 ώρα.

Νερό

Η αναλογία ρυζιού / νερού είναι συνήθως 2 φλυτζάνια νερό σε ένα φλυτζάνι ρύζι. Ωστόσο, η Martha Stewart προτείνει να δοκιμάσετε την αναλογία 1,5 φλιτζάνι νερό για κάθε 1 φλιτζάνι ρύζι για αφράτο ρύζι που δεν θα έχετε μουλιάσει.

Η διαδικασία είναι η ακόλουθη:

  • Βάλτε 1 1/2 φλιτζάνι νερό να βράσει σε μια μέτρια κατσαρόλα.
  • Ρίχνετε το ρύζι και το αλάτι (1/2 κ.τ.γ.) και το αφήνετε να πάρει βράσει.
  • Χαμηλώνετε τη φωτιά και μαγειρεύετε το ρύζι μέχρι να μαλακώσει και να απορροφήσει όλα τα υγρά, για 16 με 18 λεπτά (θα πρέπει να ελέγχετε το ρύζι να μην κολλήσει).
  • Αποσύρετε από τη φωτιά και σκεπάζετε την κατσαρόλα για 10 λεπτά. Στη συνέχεια ανακατεύετε με ένα πιρούνι το ρύζι.
  • Μη βιαστείτε να σερβίρετε το ρύζι. Θέλει 10 λεπτά εκτός φωτιάς για να αφρατέψει και να γίνει σπυρωτό.
  • Αποφύγετε να το ανακατεύετε συνεχώς καθώς σπάνε οι κόκκοι ρυζιού και αποβάλλουν το άμυλό τους με αποτέλεσμα να γίνει κολλώδες.
  • Μην ξεχνάτε να έχετε σκεπασμένη την κατσαρόλα και χαμηλή τη φωτιά.
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved