Κλιματιστικό σε παιδικό δωμάτιο: Όσα πρέπει να γνωρίζεις

Για τους γονείς με μωρά ή μικρά παιδιά το μεγάλο βάσανο του καλοκαιριού είναι πώς θα  κρατήσουν μακριά τους τη ζέστη, χωρίς όμως να κινδυνεύσει η υγεία τους. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να δροσίσει ένας χώρος από τη χρήση του κλιματιστικού.

Κλιματιστικό σε παιδικό δωμάτιο: Όσα πρέπει να γνωρίζεις

Οι παρακάτω απλές συμβουλές θα σε βοηθήσουν να χρησιμοποιήσεις με ασφάλεια το κλιματιστικό στο παιδικό δωμάτιο.

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά. Σε αντίθεση με τους ενήλικες, τα βρέφη και τα μικρά παιδιά εξακολουθούν να μαθαίνουν να προσαρμόζονται στον κόσμο γύρω τους. Έτσι, δεν μπορούν να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους τόσο αποτελεσματικά ανταποκρινόμενα στο περιβάλλον τους. Επομένως, η διατήρηση μιας άνετης και σταθερής θερμοκρασίας δωματίου είναι πολύ σημαντική. Θα πρέπει να λάβεις υπόψη ότι ο χώρος θα πρέπει να έχει μία αίσθηση δροσιάς και όχι έντονο κρύο. Ρύθμισε λοιπόν το κλιματιστικό στους 27-28 βαθμούς και ποτέ παρακάτω. Εάν όμως η εξωτερική θερμοκρασία βρίσκεται σε ακραίους βαθμούς π.χ. 42°, τότε ρύθμισέ το στους 30° για καλύτερη απόδοση και υγιεινότερες συνθήκες.

plaisio_babyroom_001.jpg

Οι περσίδες πρέπει να είναι στραμμένες προς το πάτωμα ή στο μέσο ύψος του δωματίου και οπωσδήποτε να μην διαχέουν τον αέρα επάνω σε καναπέδες, κρεβάτια και καθίσματα που χρησιμοποιούμε, ώστε να μην μας «χτυπά» ειδικά ο ψυχρός αέρας απευθείας. Ένα άμεσο ρεύμα ψυχρού αέρα μπορεί να κρυώσει γρήγορα το μωρό σου, να στεγνώσει το ευαίσθητο δέρμα του και ενδεχομένως να οδηγήσει σε αναπνευστική δυσφορία λόγω της ξαφνικής πτώσης της θερμοκρασίας. Η προσαρμογή της λειτουργίας ροής του κλιματιστικού θα βοηθήσει στην ομοιόμορφη κυκλοφορία του αέρα σε όλο το δωμάτιο.

Μια πτυχή του κλιματισμού, που συχνά παραβλέπουμε, είναι η επίδρασή του στην υγρασία του δωματίου. Ενώ τα κλιματιστικά συμβάλλουν στην ψύξη, αφαιρούν επίσης σημαντική ποσότητα υγρασίας από την ατμόσφαιρα. Αυτή η πτώση της υγρασίας μπορεί να οδηγήσει σε ξηρό, ερεθισμένο δέρμα, σκασμένα χείλη και ξηρά μάτια του μωρού. Χρησιμοποιώντας έναν υγραντήρα μπορείς να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά αυτό το πρόβλημα. Διατηρώντας το επίπεδο υγρασίας του δωματίου γύρω στο 50%, δημιουργείς ένα άνετο και ασφαλές περιβάλλον για το μικρό σου.

plaisio_babyroom_002.jpg

Η τακτική συντήρηση του κλιματιστικού, όπως είναι γνωστό είναι εξαιρετικά σημαντική για την απόδοσή του, αλλά όταν έχεις ένα μωρό στο σπίτι, κρίνεται ακόμα πιο απαραίτητη. Μια παραμελημένη μονάδα κλιματισμού μπορεί να συσσωρεύσει σκόνη, μούχλα και αλλεργιογόνα στοιχεία, επηρεάζοντας αρνητικά την ποιότητα του αέρα στο σπίτι σου. Για τους ενήλικες, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μικρή ενόχληση όπως φτέρνισμα ή αλλεργίες. Ωστόσο, για τα μωρά, οι συνέπειες μπορεί να είναι πιο σοβαρές καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα εξακολουθεί να αναπτύσσεται. Συνιστάται ο καθαρισμός ή η αντικατάσταση των φίλτρων τουλάχιστον μία φορά το μήνα και η συντήρηση της μονάδας από επαγγελματίες μία ή δύο φορές το χρόνο.

Είναι πολύ σημαντική η σωστή επιλογή κλιματιστικού από την αρχή. Υπάρχουν μονάδες με φίλτρα υψηλής απορρόφησης ρύπων και με ειδικούς ιονιστές ατμόσφαιρας. Αν έχεις παλιό κλιματιστικό, καλό θα ήταν να το αλλάξεις με ένα τελευταίας τεχνολογίας DC Inverter για σταθερή θερμοκρασία χώρου, με ιονιστή και ειδικά φίλτρα καθαρισμού του αέρα.

Εννοείται φυσικά, ότι θα πρέπει να φροντίζεις να μην υπάρχει σκόνη στο παιδικό δωμάτιο, ώστε να μη τη «ρουφάει» το κλιματιστικό και στην συνέχεια να την ανακυκλώνει αυξάνοντας την πιθανότητα για δημιουργία αλλεργιών. Μαξιλάρια, κουρτίνες, καλύμματα κατακρατούν την σκόνη και χρειάζονται συχνό τίναγμα και πλύσιμο. Σιγουρέψου ότι ανανεώνεται ο αέρας μέσα στο παιδικό δωμάτιο, ανοίγοντας τακτικά ένα παράθυρο και κλείνοντας το κλιματιστικό. Εναλλακτικά μπορείς να κρατάς ένα παράθυρο λίγο ανοιχτό για να κυκλοφορεί ο αέρας και να μην ξηραίνεται πολύ η ατμόσφαιρα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved