Σήμερα η ψηφοφορία στο Βέλγιο, για το θέμα ευθανασίας σε ανήλικους

Το νομοσχέδιο για την ευθανασία ανηλίκων με ανίατες ασθένειες, θα συζητηθεί σήμερα στο Βέλγιο.

Σήμερα η ψηφοφορία στο Βέλγιο, για το θέμα ευθανασίας σε ανήλικους

Σε ψηφοφορία θα τεθεί σήμερα στην επιτροπή Δικαιοσύνης και Κοινωνικών Υποθέσεων της Γερουσίας και στη συνέχεια θα προωθηθεί για ψήφιση στη Βουλή. Η επιτροπή δεν έχει την εξουσία να νομοθετήσει, όμως το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας των μελών της θεωρείται ότι θα δώσει ένα στίγμα για το προς τα πού θα κινηθούν οι βουλευτές.

Αν το προτεινόμενο νομοσχέδιο εγκριθεί, το Βέλγιο θα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που δεν θα έχει ηλικιακό όριο στην ευθανασία ανηλίκου.

Στους γονείς δεν θα καταργείται το δικαίωμα τους ως κηδεμόνες αφού θα έχουν και τον τελευταίο λόγο για την έγκριση ευθανασίας του παιδιού τους.

Ο νόμος θέλει να δώσει την δυνατότητα σε ανήλικους που πάσχουν από ανίατες ασθένειες και βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο, να έχουν το δικαίωμα να τους γίνεται ευθανασία.

Επιπλέον, οι υποστηρικτές της ευθανασίας, υποστηρίζουν πως θα νομιμοποιηθεί μια πρακτική που ήδη γίνεται κρυφά.

«Φανταστείτε έναν ασθενή με καρκίνο ή λευχαιμία, ένα παιδί που το υποβάλουμε σε θεραπεία επί οκτώ χρόνια και έχουμε πλέον φτάσει σε ένα στάδιο που ξέρουμε ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα άλλο για να το θεραπεύσουμε», είπε ο Μαρκ Κοσέν, λέκτορας ιατρικής ηθικής στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης.

Οι αντίπαλοι του νομοσχεδίου, από την άλλη, εκφράζουν το φόβο ότι θα ανοίξει ένας δρόμος για την παιδοκτονία και θα εναποτεθεί η απόφαση αυτή στα χέρια ανθρώπων που, λόγω του νεαρού της ηλικίας τους, δεν είναι σε θέση να την υποστηρίξουν. Στις περισσότερες χώρες εξάλλου η ευθανασία απαγορεύεται εντελώς.

«Από τη στιγμή που θα υπάρχει η δυνατότητα ευθανασίας στα παιδιά, η ζήτηση πιθανότατα θα αυξηθεί. Είναι σαφές ότι θα δυσκολευτούμε να θέσουμε όρια από τη στιγμή που το ταμπού της θανάτωσης ενός παιδιού καταργείται», είπε ο ογκολόγος Μπενουά Μπεσελίνκ, ιδρυτής του ιστότοπου euthanasiestop.be.

Η Ολλανδία ήδη επιτρέπει την ευθανασία σε ανήλικους που βρίσκονται στο τελικό στάδιο της ασθένειάς τους αλλά με την προϋπόθεση να είναι άνω των 12 ετών και αν είναι κάτω των 16, να έχουν και τη συγκατάθεση των γονέων τους.

Από το 2002 τέσσερις ανήλικοι άνω των 16 και ένας ανήλικος κάτω των 16, έχουν ζητήσει να τους γίνει ευθανασία.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved