Δημήτρης Παπανικολάου: «Η κόρη μου είναι στο φάσμα του αυτισμού»

Στο φάσμα του αυτισμού εκτός από τον ίδιο είναι και η κόρη του γνωστού μπασκετμπολίστα, Άρια. 

Δημήτρης Παπανικολάου: «Η κόρη μου είναι στο φάσμα του αυτισμού»

Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού σήμερα, μία ημέρα που στοχεύει στην ενημέρωση της παγκόσμιας κοινής γνώμης και στην ευαισθητοποίηση για την ένταξη των ανθρώπων που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού στην κοινωνία.

Τον Σεπτέμβρη του 2021 ο Έλληνας μπασκετμπολίστας Δημήτρης Παπανικολάου, ανακοίνωσε μέσω Instagram ότι και βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού και συγκεκριμένα ότι έχει στοιχεία του Συνδρόμου Άσπεργκερ. Θέλοντας να στηρίξει έμπρακτα και άλλους που βρίσκονται στο φάσμα, οραματίστηκε και έκανε πράξη το εκπαιδευτικό – αθλητικό πρόγραμμα για παιδιά με ειδικές ικανότητες, UniquAll. Στο πλευρό του βρίσκονται και ο Νίκος Γκάλης και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο.

«Άλλωστε όπως εσείς ξέρετε όσο κανείς, όλοι είμαστε ΜΟΝΑΔΙΚΟΙ και πρέπει να είμαστε και όλοι ΙΣΟΙ!» είχε γράψει μεταξύ άλλων στην ανάρτησή του.


https://www.instagram.com/p/CTwudlpshfW/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού, ο Δημήτρης Παπανικολάου βρέθηκε στο πλατό της εκπομπής «Χαμογέλα και Πάλι» και είπε ότι στο φάσμα του αυτισμού ανήκει και η κόρη του, Άρια.

«Από τον Σεπτέμβρη και μετά, που μίλησα, ο κόσμος μου έδωσε δύναμη» δήλωσε ο μπασκετμπολίστας αρχικά και συνέχισε λέγοντας: «Ο αυτισμός έχει διάφορες λειτουργικότητες. Όλο αυτό το ξεκίνησα λόγω της κόρης μου, της Άριας που είναι στο φάσμα του αυτισμού. Είναι ένα υπέροχο κορίτσι. Αυτός είναι και ο λόγος που είχε δακρύσει ο Νίκος Γκάλης».

Ο Δημήτρης Παπανικολάου μίλησε και για τις προκλήσεις και δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι οικογένειες με παιδιά που ανήκουν στο φάσμα αλλά και για το χρέος της πολιτείας.

«Υπάρχουν 200.000 οικογένειες, που μέχρι σήμερα έχουν ένα κενό. Πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα στην εκπαίδευση, με παράλληλη στήριξη, να ειπωθούν πράγματα για το μπούλινγκ».

«Ο λόγος που μίλησα για εμένα και είπα ότι έχω αυτισμό είναι η Άρια. Κάποια στιγμή είπα "αν κάνουν αυτά στην Άρια που ο μπαμπάς της έχει μια αναγνωρισιμότητα, τι θα κάνουν σε κάποιον που δεν τον ξέρουν;". Δεν θέλω να παρουσιαστώ ως άγιος. Έχω κάνει και εγώ λάθη. Δεν είμαι τέλειος» υπογράμμισε και στη συνέχεια δήλωσε επίσης:

«Ως γονείς έχουμε ένα άγχος για το μετά αλλά πρέπει να προετοιμάσεις και την κοινωνία. Να την προετοιμάσεις για τον αυτισμό. Δεν υπάρχει αναπηρία, βολεύει πολλούς αυτή η λέξη αλλά δεν υπάρχει. Καλό είναι να ενημερωθεί ο κόσμος, να μην αποκλείει».

Δείτε τη συνέντευξη του μπασκετμπολίστα στο παρακάτω βίντεο.

Ο Δημήτρης Παπανικολάου συμμετέχει και σε άλλες δράσεις για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σχετικά με τον αυτισμό. Στις 30 Απριλίου μαζί με την Κατερίνα Θέου, την Έλλη Καλαμιώτη και πολλούς ακόμα γονείς παιδιών που ανήκουν στο φάσμα αυτισμού, θα πέσουν με ελεύθερη πτώση από τα 14.000 πόδια στα πλαίσια του Let’s Go Skydiving για τον αυτισμό.

«Ο αυτισμός μοιάζει λίγο με την ελεύθερη πτώση. Όταν παίρνεις τη διάγνωση ή όταν έρχονται στο δρόμο σου οι δυσκολίες, είναι,στην αρχή τουλάχιστον, σαν να σε πετάνε από ένα αεροπλάνο χωρίς αλεξίπτωτο» είχε δηλώσει σε συνέντεξή της στο Mothersblog.gr η Κατερινα Θέου.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved