Tips για μαμάδες: Το μυστικό για αφράτο και σπυρωτό πιλάφι

  • Βιταμίνες
  • Θερμίδες
  • Υδατάνθρακες φυτικές ίνες
  • Λίπος
  • Σπυρωτό πιλάφι - Μυστικό
  • Σωστή αναλογία νερού και ρυζιού για το βράσιμο
Tips για μαμάδες: Το μυστικό για αφράτο και σπυρωτό πιλάφι

Το ρύζι είναι μία από τις πιο δημοφιλείς και θρεπτικές τροφές.

Μαγειρεύετε εύκολα και αποτελεί το τέλειο συνοδευτικό για κρέατα, λαχανικά ακόμα και για το ψάρι.

Όσον αφορά τη διατροφική του αξία, είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και βιταμίνες, δεν περιέχει χοληστερίνη και συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης του αίματος.

pilafi spiroto

Βιταμίνες

Τόσο, το καστανέ όσο και το λευκό ρύζι, έχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο και ψευδάργυρο.

Θερμίδες

Το καστανό ρύζι έχει λιγότερες θερμίδες ανά μερίδα από το λευκό ρύζι. Το καστανό ρύζι έχει περίπου 218 θερμίδες ανά φλιτζάνι, μαγειρεμένο, ενώ το λευκό ρύζι περί τις 242 θερμίδες.

Υδατάνθρακες - φυτικές ίνες

Κάθε φλιτζάνι μαγειρεμένο καστανό ρύζι έχει 46 γραμμάρια υδατάνθρακες και 4 γραμμάρια φυτικές ίνες. Από την άλλη πλευρά, ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο λευκό ρύζι έχει 53 γραμμάρια υδατάνθρακες και λιγότερο από 1 γραμμάριο φυτικές ίνες. Με λιγότερους υδατάνθρακες και σημαντικά υψηλότερη περιεκτικότητα φυτικών ινών ανά μερίδα, το καστανό ρύζι εμφανίζεται να είναι σαφώς μια πιο υγιεινή επιλογή.

Λίπος

Αναφορικά με τις πρωτεΐνες και το λίπος, το καστανό και το λευκό ρύζι είναι παρόμοια. Και τα δύο είδη ρυζιού είναι χαμηλά σε λιπαρά και περιέχουν περίπου 4,5 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μαγειρεμένο φλιτζάνι.

pilafi spiroto1

Σπυρωτό πιλάφι

Όταν φτιάχνετε πιλάφι, προφανώς και θέλετε να είναι σπυρωτό και αφράτο. Ποιο είναι μυστικό για να το πετύχετε; Ο χυμός λεμονιού.
Αν προσθέσετε λίγο χυμό λεμονιού την ώρα που βράζει το ρύζι οι κόκκοι δεν θα κολλήσουν μεταξύ τους και το πιλάφι θα γίνει σπυρωτό.

Σωστή αναλογία νερού και ρυζιού για το βράσιμο

Η σωστή αναλογία, τουλάχιστον στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι ένα προς δύο, δηλαδή για ένα φλιτζάνι ρύζι, θα χρειαστείτε δύο φλιτζάνια νερό. Πάντα πριν κατεβάσετε το ρύζι από τη φωτιά, δοκιμάζετε εάν έχει ψηθεί καλά ανάλογα και από το πόσο al dente το θέλετε. Επίσης, αν δεν έχουν απορροφηθεί όλα τα υγρά, μπορείτε να σκεπάσετε την κατσαρόλα με το καπάκι, τοποθετώντας μια απορροφητική πετσέτα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved