Τα running tips που θα σε βοηθήσουν να κάνεις το τρέξιμο μέρος της καθημερινότητάς σου

Τα running tips που θα σε βοηθήσουν να κάνεις το τρέξιμο μέρος της καθημερινότητάς σου

Αν πριν από έναν χρόνο κάποιος μου έλεγε πως σήμερα θα έκανα την απόσταση Θησείο-Παγκράτι, χωρίς να σταματήσω, το πιο πιθανό είναι πως θα ξεσπούσα σε γέλια. Αυτό, βέβαια, άλλαξε το απόγευμα που ο διατροφολόγος μου, μου είπε πως έπρεπε να αλλάξω διατροφικές συνήθειες και να βάλω την άσκηση στη ζωή μου.

Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν ήμουν φαν της fitness φιλοσοφίας, ούτε υπήρχε κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα γυμναστικής το οποίο μπορούσε να με εμπνεύσει αρκετά, ώστε να αφήσω την άνεση του καναπέ μου για να επενδύσω στη σωματική άσκηση. Το ερώτημα, λοιπόν, ήταν το εξής: Πως να μείνω active, απολαμβάνοντάς το παράλληλα; Λίγες ημέρες μετά το ραντεβού με τον διατροφολόγο και ενώ ετοιμαζόμουν για την καθιερωμένη πρωινή βόλτα μου στην πόλη, σκέφτηκα πως η μόνη λύση ήταν το τρέξιμο. Όπως κάθε άλλο πρωινό Σαββάτου, έδεσα σφιχτά τα κορδόνια των sneakers μου και ετοιμάστηκα να εξερευνήσω την πόλη… τρέχοντας. Αυτό που δεν περίμενα βέβαια, ήταν πως αυτό το πρώτο, μικρό «βήμα» θα γινόταν η αφορμή για να εξελιχθώ σε μία έμπειρη runner!

Αν θέλεις κι εσύ να ξεκινήσεις το τρέξιμο, εντάσσοντάς το στις συνήθειές σου και ανακαλύπτοντας παράλληλα νέες πτυχές του εαυτού σου, παρακάτω έχω συγκεντρώσει μία λίστα με τα running tips που θα σε βοηθήσουν να ξεκινήσεις την προσπάθειά σου, καθώς και τους φυσικούς «συμμάχους»που θα σε στηρίζουν σε κάθε σου βήμα.

#1 Κάνε την αρχή με έναν μικρό και εφικτό στόχο

Το «μυστικό» για να μην παρατήσεις την προσπάθεια πριν καν ξεκινήσεις να τρέχεις, είναι να θέσεις έναν μικρό και εφικτό στόχο. Προφανώς, δεν γίνεται να διανύσεις μία απόσταση 5 χιλιομέτρων από την πρώτη φορά που θα τρέξεις. Για αρχή, λοιπόν, ξεκίνα να κάνεις προπόνηση σε ένα γήπεδο ή στο πάρκο κοντά στο σπίτι σου. Θα ξεκινήσεις με μερικούς γύρους, λαμβάνοντας υπόψη σου τη φυσική σου κατάσταση. Ενώ τρέχεις, θα εναλλάσσεις την ταχύτητα, κάνοντας δύο λεπτά γρήγορο jogging και δύο λεπτά γρήγορο περπάτημα. Στη συνέχεια, θα αρχίσεις να αυξάνεις τα λεπτά που κάνεις jogging, χωρίς να αλλάξεις όμως, την διάρκεια περπατήματος. Σε βάθος χρόνου, μαζί με τα λεπτά τρεξίματος, θα αρχίσουν να αυξάνονται και τα χιλιόμετρα που διανύεις στην προπόνησή σου.

#2 Μην «ανεβάσεις» ταχύτητα από την πρώτη προπόνηση

Ειλικρινά, μπορώ να καταλάβω τον ενθουσιασμό και τη λαχτάρα σου να «ανεβάσεις» ταχύτητα στις πρώτες προπονήσεις. Ωστόσο, να ξέρεις πως η βιασύνη και η ανυπομονησία είναι οι μεγάλοι… εχθροί κάθε επίδοξου runner. Αυτή η πρακτική δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, ενώ μπορεί να γίνει η αιτία για κάποιον τραυματισμό. Το πιο πιθανό είναι πως θα κουραστείς πολύ νωρίς, δεν θα καταφέρεις να ολοκληρώσεις την προπόνησή σου και θα καταπονήσεις άδικα τους μύες σου. Να θυμάσαι πως το σώμα σου χρειάζεται χρόνο για να συνηθίσει την πίεση του τρεξίματος και να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις μίας έντονης προπόνησης. Συνεπώς, ξεκίνα να τρέχεις σε μέτρια ένταση και όταν νιώσεις πως έχεις κουραστεί, «κατέβασε» ταχύτητα και συνέχισε πιο χαλαρά τη διαδρομή σου, μέχρι να φτάσεις στο σημείο τερματισμού που έχεις θέσει.

Διαβάστε περισσότερα στο Queen.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved