Έρευνα: Η εγκεφαλική βλάβη σε πρόωρα μωρά μπορεί να προληφθεί, ακόμα και να αναστραφεί

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη από ερευνητή του Πανεπιστημίου του Άουκλαν, η εγκεφαλική βλάβη σε πρόωρα βρέφη μπορεί να προληφθεί ή ακόμα και να αντιστραφεί.

Έρευνα: Η εγκεφαλική βλάβη σε πρόωρα μωρά μπορεί να προληφθεί, ακόμα και να αναστραφεί

Ο Δρ. Τζάστιν Ντιν, μαζί με τους συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο Υγείας του Όρεγκον, έχουν διαπιστώσει ότι οι βλάβες του εγκεφάλου σε πρόωρα μωρά δεν είναι μη αναστρέψιμες, όπως πίστευαν παλιότερα.

«Νευρολογικά κύτταρα τα οποία υπάρχουν στο κέντρο του εγκεφάλου και παίζουν σημαντικό ρόλο στην αφομοίωση της γνώσης και στη σκέψη μπορεί να επηρεάσουν σοβαρά τη λειτουργία του εγκεφάλου σε περίπτωση απώλειάς τους», εξηγεί ο Δρ. Ντιν. Με την έρευνα που έκαναν οι συγκεκριμένοι επιστήμονεςβρήκαν ότι τα κύτταρα αυτά δεν καταστράφηκαν στον πρώιμο εγκέφαλο, απλά δεν έχουν αναπτυχθεί σωστά. Η ανακάλυψη αυτή τους βοήθησε να καταλάβουν τις μαθησιακές δυσκολίες που τυχαίνει να έχουν παιδιά που γεννήθηκαν πρόωρα. Αυτό ανοίγει νέους δρόμους για θεραπείες αλλά και «επισκευές» ενός πρόωρου εγκέφαλου.

Ο καθηγητής παιδιατρικής και νευρολογίας του Πανεπιστημίου Υγείας του Όρεγκον, σχολίασε ότι τώρα οι νευρολόγοι μπορούν να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη των κατάλληλων παρεμβάσεων ώστε να μειώσουν το ποσοστό των σοβαρών επιπτώσεων που δημιουργούνται συχνά από πρόωρους τοκετούς.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved