Δωρεάν δράσεις για γονείς και παιδιά σε 25 σχολεία της Αθήνας

Σε ζωντανά κύτταρα της γειτονιάς έχουν μετατραπεί σχολεία του δήμου Αθηναίων, με δωρεάν δράσεις που πραγματοποιούνται καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας μετά τη λήξη του σχολικού ωραρίου.

Δωρεάν δράσεις για γονείς και παιδιά σε 25 σχολεία της Αθήνας

Τα σχολικά κτίρια γίνονται κέντρα συνάντησης για τη γειτονιά, φιλοξενώντας ψυχαγωγικές, πολιτιστικές, εκπαιδευτικές και αθλητικές δράσεις για μικρούς και μεγάλους. Τα «Ανοιχτά Σχολεία», είναι μία πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων, το οποίο υλοποιείται με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. 25 σχολικά κτίρια παραμένουν ανοιχτά καθημερινά από το χτύπημα του τελευταίου κουδουνιού έως τις 9.30 το βράδυ και τα Σαββατοκύριακα από τις 10πμ έως τις 8μμ και φιλοξενούν δωρεάν δράσεις πολιτισμού, ψυχαγωγίας, τεχνολογίας, εκπαίδευσης και άθλησης για όλους τους κατοίκους των γειτονιών της Αθήνας, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Το πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία μετράει πάνω από 4.500 συμμετέχοντες, αριθμός που αυξάνεται καθημερινά χάρη στην πρωτοτυπία του προγράμματος να προσφέρει ένα συνεχώς εμπλουτιζόμενο πρόγραμμα δράσεων το οποίο ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις δεξιότητες των κατοίκων σε επίπεδο γειτονιάς.

Τι σημαίνει «Ανοιχτά Σχολεία»
Τα σχολικά κτίρια και οι αυλές τους παραμένουν ανοιχτά, με φύλακα, από τη λήξη της πρωινής λειτουργίας έως τις 9.30 το βράδυ, και τα Σαββατοκύριακα από τις 10 το πρωί ως τις 8 το βράδυ. Το πρόγραμμα επιπλέον εξασφαλίζει τη φύλαξη και την καθαριότητα ώστε σε τίποτα να μην επηρεάζεται η πρωινή λειτουργία του σχολείου.

Το πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία εφαρμόζεται από το 2015. Την πρώτη χρονιά η λειτουργία ήταν πιλοτική. Από φέτος, και χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ανοίγουν κάθε μέρα και τα σαββατοκύριακα 25 σχολεία σε διαφορετικές γειτονιές της Αθήνας. Στόχος είναι τα σχολεία αυτά να γίνουν πόλος έλξης για όλα τα παιδιά, τους γονείς και τους κατοίκους της γειτονιάς και της πόλης.

Athens Open Schools POSTER A3 Header

Στόχοι του προγράμματος «Ανοιχτά Σχολεία»

• Η δυνατότητα για τους ενήλικές να συναντούν άλλους ανθρώπους, να διασκεδάζουν, να μαθαίνουν και να οργανώνουν δράσεις για τους ίδιους (πχ. εκμάθηση γλωσσών, σεμινάρια, συναντήσεις με ειδικούς) αλλά και μαζί με τα παιδιά (πχ. γιορτές, εργαστήρια).
• Ο εμπλουτισμός των προσφερόμενων δράσεων δημιουργικής απασχόλησης, εναλλακτικής εκπαίδευσης, άθλησης και ψυχαγωγίας για παιδιά, οι οποίες θα μπορούν να προσφερθούν μέσα στον ήδη οικείο χώρο του σχολείου τους.
• Η δημιουργία ενός οικείου, ευχάριστου, κατάλληλα διαμορφωμένου, κοινόχρηστου χώρου όπου παιδιά και ενήλικες θα έχουν την δυνατότητα να συναντιούνται, να διαβάζουν, να δουλεύουν και να αναπτύσσουν τις δικές τους δεξιότητες μαζί με άλλους ανθρώπους.
• Η προσφορά ποικίλων προγραμμάτων και υπηρεσιών, ανάλογα με τις ανάγκες και τις δεξιότητες της τοπικής κοινότητας.

Δράσεις για γονείς
Η εκπαίδευση των γονέων δεν σταματά ποτέ. Μια ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων υπόσχεται να ενισχύσει την γονεϊκή ιδιότητά με διάφορες ομιλίες, ψυχαγωγικά προγράμματα και σεμινάρια τα οποία πραγματοποιούνται από καταξιωμένους φορείς της κοινωνίας των πολιτών.
Πιο συγκεκριμένα, στα 25 Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος γονέας να παρακολουθήσει ομιλίες και σεμινάρια που αφορούν στη σχέση μας με τα παιδιά και την επικοινωνία μέσα στην οικογένεια, να συμμετέχει σε δράσεις εκμάθησης χορού, να ανακαλύψει τρόπους δημιουργικής απασχόλησης με τα παιδιά του, να γνωρίσει άτομα της ηλικίας του από τη γειτονιά του, να εξασκηθεί σε νέες δεξιότητες και να ενισχύσει την προσωπική, επαγγελματική του πορεία μέσω στοχευμένων σεμιναρίων και εργαστηρίων.
Επιπλέον, το πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία συνεργάζεται με φορείς που φροντίζουν για την καθημερινότητα των ευάλωτων οικογενειών προφέροντας μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας και άλλα υποστηρικτικά προγράμματα.

Για να δείτε ποια σχολεία του δήμου Αθηναίων συμμετέχουν στο πρόγραμμα « Ανοιχτά Σχολεία», πατήστε ΕΔΩ.

Πληροφορίες για το πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία και τις προσφερόμενες δράσεις μπορείτε να δείτε ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα www.athensopenschools.gr.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved