Ερευνα:Τα ελληνόπουλα αδυνατούν λόγω κρίσης να καταναλώσουν κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι

Πάνω από 26 εκατομμύρια παιδιά (κάτω των 18 ετών), δηλαδή περίπου το 27,7% όλων των παιδιών στην ΕΕ, αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Ερευνα:Τα ελληνόπουλα αδυνατούν λόγω κρίσης να καταναλώσουν κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι

Σύμφωνα με την έρευνα της Eurostat για το 2014, στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό φτάνει στο 36% και στην Κύπρο στο 24,7%, ενώ στη Ρουμανία το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 51%, στη Βουλγαρία 45,2% και στην Ουγγαρία 41,4%.

Σύμφωνα με τη UNICEF το πρόβλημα του υποσιτισμού μεταξύ των παιδιών αυξάνεται στην Ευρώπη. Ιδιαίτερα στην Εσθονία, την Ελλάδα και την Ιταλία το ποσοστό των παιδιών που δεν μπορούν να καταναλώσουν κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι επί δύο συνεχόμενες ημέρες έχει διπλασιαστεί από το 2008.

Οι διαστάσεις του προβλήματος
Εκτός από την αδυναμία κάλυψης των βασικών αναγκών των παιδιών, όπως είναι η τροφή, τα ρούχα και η στέγη, υπάρχει επίσης ο κοινωνικός αποκλεισμός και η έλλειψη πρόσβασης στην ποιοτική υγεία και εκπαίδευση. Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο στις περιπτώσεις των μονογονεικών οικογενειών.

Η έκθεση του ΕΚ
Χθες, Τρίτη, η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υιοθέτησε ψήφισμα, με 569 ψήφους υπέρ, 77 ψήφους κατά και 49 αποχές, με το οποίο καλεί τα κράτη μέλη να κάνουν προτεραιότητά τους την προστασία των παιδιών. Σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού, σε όλα τα παιδιά πρέπει να διασφαλίζεται το δικαίωμα στην εκπαίδευση, στις υπηρεσίες υγείας, στη στέγαση, στην προστασία, στη συμμετοχή σε αποφάσεις που τα επηρεάζουν, στην ψυχαγωγία και στον ελεύθερο χρόνο, σε μια ισορροπημένη διατροφή, καθώς και το δικαίωμα να μεγαλώνουν στους κόλπους μιας οικογένειας. Ωστόσο, στην Ευρώπη τα πράγματα δείχνουν διαφορετικά καθώς ένα στα τέσσερα παιδιά στην ΕΕ αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Η εισηγήτρια Inês Cristina Zuber (Ευρωπαϊκή Αριστερά, Πολωνία), δήλωσε ότι "η λιτότητα δημιούργησε αυτή την κατάσταση, που γίνεται όλο και χειρότερο". Τα κράτη μέλη πρέπει να εγγυηθούν "την πρόσβαση στην εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και την κοινωνική ασφάλιση για τα παιδιά και τις οικογένειες" και πρέπει "να καταπολεμήσουν την ανεργία και να προωθήσου την εργασιακή ασφάλεια".

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved