Παιδί και «κακές συνήθειες»: Έτσι θα τις αντιμετωπίσουμε μια για πάντα!

Αρκετά παιδιά, ήδη από τη μικρή τους ηλικία, αποκτούν κάποιες όχι και τόσο καλές συνήθειες. Έχετε παρατηρήσει και εσείς το παιδί σας να τρώει τα νύχια του, να πιπιλίζει τον αντίχειρά του ή να σκαλίζει τη μύτη του; Δείτε τι πρέπει να κάνετε!

Παιδί και «κακές συνήθειες»: Έτσι θα τις αντιμετωπίσουμε μια για πάντα!

Η συνήθεια είναι μία συμπεριφορά που επαναλαμβάνεται πολύ συχνά, ασυναίσθητα, χωρίς να υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος. Τα παιδιά ήδη από τη μικρή τους ηλικία, αποκτούν αγαπημένες «κακές συνήθειες» οι οποίες έχουν να κάνουν με διάφορα μέρη του σώματός τους όπως τα μαλλιά, το πρόσωπο ή τα χέρια.

Οι πιο συνηθισμένες είναι:
• Το πιπίλισμα του δακτύλου
• Να τρώνε τα νύχια τους
• Να στριφογυρνάνε ή να τραβάνε τούφες από τα μαλλιά τους
• Το σκάλισμα της μύτης
• Το δάγκωμα των χειλιών
• Το δάγκωμα αντικειμένων, όπως μολύβια, στυλό, ακόμα και ρούχα.
• Το τρίξιμο των δοντιών

Γιατί αποκτώνται;
Κάποιες από αυτές προσφέρουν ανακούφιση, κάποιες άλλες υποσυνείδητα καταπολεμούν το άγχος και το στρες και κάποιες άλλες αποκτώνται λόγω... βαρεμάρας! Για παράδειγμα, η συνήθεια του πιπίλισμα του δακτύλου συνήθως προκαλείται από την ανάγκη ενός παιδιού να ανακουφίσει τον πόνο που νιώθει όταν βγάζει δοντάκια. Αντίθετα, συνήθειες όπως το τράβηγμα των μαλλιών ή το τρίξιμο των δοντιών έχουν να κάνουν με το στρες που νιώθει και είναι μία υποσυνείδητη αντίδραση για να να το αντιμετωπίσει. Επίσης μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά όταν είναι μικρά μιμούνται συμπεριφορές που βλέπουν στο οικείο τους περιβάλλον. Δεν είναι λοιπόν απίθανο το μικρό σας να αντιγράψει τη συνήθειες που έχετε εσείς ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας.

Οι περισσότερες συνήθειες κόβονται από μόνες τους όσο μεγαλώνει ένα παιδί, μπορούμε όμως και εμείς από την πλευρά μας να το βοηθήσουμε όσο μπορούμε.
1. Ζητήστε του να σταματήσει και εξηγήστε του τους λόγους
Τα περισσότερα παιδιά δεν έχουν συναίσθηση της συνήθειάς τους ούτε το αν αυτή μπορεί να γίνει ενοχλητική για τους άλλους. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα το δείτε να πιπιλίζει το δάχτυλό του ή να σκαλίζει τη μύτη του, ζητήστε του να σταματήσει.

2. Κόψτε αντιδράσεις!
Παρατηρήστε την αντίδρασή του κάθε φορά που του ζητάτε να αποβάλει την αγαπημένη του συνήθεια. Σε κάποιες περιπτώσεις, το να θίγετε το συγκεκριμένο θέμα συνέχεια, μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα και να έχει αρνητικά αποτελέσματα. Για αυτό λοιπόν προσοχή! Θα σας καθοδηγήσει η συμπεριφορά του μικρού σας και μόνο έτσι θα βρείτε τον κατάλληλο τρόπο να σας ακούσει.

3. Παροτρύνετε το παιδί σας να εκτονωθεί αλλού
Παροτρύνετε το μικρο σας αντί να βάλει το χέρι του στο στόμα ή στη μύτη ή αντί να δαγκώσει τα χείλια του, να εκτονωθεί κάπου αλλού. Έτσι, αντί να πιπιλίζει το δάχτυλό του, θα καταπραΰνει τον πόνο του με κάποιο ειδικό για αυτές τις περιπτώσεις παιχνίδι, ή αν νιώθει στρεσαρισμένο μπορεί να εκτονωθεί σε κάποιο άθλημα ή σε κάποια άλλη δραστηριότητα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved