Παιδικοί Σταθμοί ΕΣΠΑ 2015-2016: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και ποια τα απαραίτητα δικαιολογητικά;

Την Πέμπτη το απόγευμα εκδόθηκε από την ΕΕΤΑΑ ένα πρώτο προσχέδιο της προκήρυξης για τους Παιδικούς Σταθμούς ΕΣΠΑ 2015-2016 ή όπως λέγεται και επίσημα, για το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωή».

Παιδικοί Σταθμοί ΕΣΠΑ 2015-2016: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και ποια τα απαραίτητα δικαιολογητικά;

Στο συγκεκριμένο προσχέδιο αναφέρεται ποιοι είναι οι δικαιούχοι και ποια είναι τα δικαιολογητικά που πρέπει να συγκεντρώσουν. Οι ημερομηνίες που πρέπει να υποβληθούν, παραμένουν άγνωστες και θα ανακοινωθούν με την επίσημη προκήρυξη.

Σύμφωνα λοιπόν, με το προσχέδιο της προκήρυξης:
1. Οι μητέρες βρεφών, νηπίων και παιδιών
2. Οι μητέρες νηπίων, παιδιών, εφήβων και ατόμων με Αναπηρία
3. Τα Άτομα (γυναίκες και άνδρες), στα οποία έχει παραχωρηθεί με δικαστική απόφαση, η επιμέλεια παιδιών
4. Τα Άτομα που βρίσκονται σε χηρεία

μπορούν να εγγράψουν τα παιδιά τους σε Δομές παροχής φροντίδας και φιλοξενίας, με σκοπό να γίνει η καθημερινότητά τους πιο εύκολη.

Για τους άνδρες, ισχύουν ακριβώς οι ίδιες προϋποθέσεις και τα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά που θα αναφέρουμε παρακάτω και επιπλέον η δικαστική απόφαση παραχώρησης της επιμέλειας (όπου απαιτείται).

Πιο συγκεκριμένα , οι δικαιούχοι είναι:
α. Οι μητέρες που εργάζονται στην Ελλάδα ως μισθωτές ή αυτοαπασχολούμενες ή αυτοαπασχολούμενες στον πρωτογενή τομέα

β. Οι μητέρες που συμμετέχουν σε Ενεργητικές Πολιτικές Απασχόλησης (ΕΠΑ):
- Επιδότηση Νέων Θέσεων Εργασίας (Ν.Θ.Ε.).
- Επιχορήγηση Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών (Ν.Ε.Ε.),
- Προγράμματα Απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας
- Προγράμματα Επαγγελματικής Κατάρτισης
- Προγράμματα εγγυημένης απασχόλησης.

γ. Οι μητέρες που είναι άνεργες, οι οποίες διαθέτουν Δελτίο Ανεργίας σε ισχύ, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, καθώς και αντίγραφο βεβαίωσης εξατομικευμένης προσέγγισης από τις Υπηρεσίες του Ο.Α.Ε.Δ.

δ. Οι μητέρες που είναι άνεργες και λαμβάνουν ή έχουν λάβει τακτικό επίδομα ανεργίας από τον Ο.Α.Ε.Δ. οποιαδήποτε χρονική περίοδο κατά τους τελευταίους 24 μήνες προ της δημοσίευσης της παρούσας Πρόσκλησης.

Προσοχή! Από τους παραπάνω δικαιούχους εξαιρούνται οι υποψήφιες μητέρες με παιδιά ΑΜΕΑ, οι οποίες έχουν το δικαίωμα υποβολής αίτησης για τα ΑΜΕΑ τέκνα τους ανεξαρτήτως εργασιακής, κοινωνικοοικονομικής ή άλλης κατάστασης, αλλά μόνο στη κατηγορία θέσης Δ1: Παιδιά με αναπηρία ή/και έφηβοι ή/και άτομα με νοητική υστέρηση ή/και κινητική αναπηρία (ΚΔΑΠ-ΜΕΑ), καθώς και στη κατηγορία θέσης Β3: Προ-νήπια με αναπηρία από 2,5 ετών έως 6,5 ετών των Βρεφονηπιακών Σταθμών Ολοκληρωμένης Φροντίδας.

Οι δικαιούχοι έχουν το δικαίωμα να εγγράψουν τα παιδιά τους σε:
- Βρεφικούς, Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς, για βρέφη από 2 μηνών έως 2,5 ετών, συμπληρωμένων κατά το μήνα εγγραφής (1-30/9/2015) και νήπια και παιδιά από 2,5 ετών συμπληρωμένων κατά το μήνα εγγραφής (1-30/9/2015), μέχρι την ηλικία εγγραφής στην υποχρεωτική εκπαίδευση (νηπιαγωγείο)

- Βρεφονηπιακούς Σταθμούς: για παιδιά βρεφικής και προσχολικής ηλικίας από 8 μηνών έως την ηλικία εγγραφής στην υποχρεωτική εκπαίδευση (νηπιαγωγείο) και παιδιά με αναπηρία από 2,5 ετών έως 6,5 ετών

- Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.), για παιδιά από την ηλικία εγγραφής στην υποχρεωτική εκπαίδευση έως 12 ετών και παιδιά με ελαφράς μορφής κινητικά ή αισθητηριακά προβλήματα και και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (Κ.Δ.Α.Π.-ΜΕ.Α.), για παιδιά με αναπηρία, εφήβους και άτομα με νοητική υστέρηση ή/και κινητική αναπηρία.

Ποιος είναι ο εισοδηματικός περιορισμός;
Το εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 27.000€ για μητέρες που έχουν έως 2 παιδιά, 30.000€ για μητέρες που έχουν 3 παιδιά, 33.000€ για μητέρες που έχουν 4 παιδιά και 36.000€ για μητέρες που έχουν από 5 παιδιά και άνω.

Το συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπερβαίνει το ποσό των 36.000€. Όπως ορίζει ρητά το προσχέδιο, το συνολικό (οικογενειακό) εισόδημα, που θα λαμβάνεται υπόψη για την ένταξη της ωφελούμενης στην παρούσα, θα προκύπτει από την Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου (εκκαθαριστικό σημείωμα) του Υπουργείου Οικονομικών του οικονομικού έτους 2015 (εισοδήματα που αποκτήθηκαν κατά το φορολογικό έτος 2014, δηλαδή από 1/1/2014 - 31/12/2014), κατά τα αναφερόμενα στην παρ.2.4.γ. της παρούσας.

Από το συνολικό ετήσιο εισόδημα δεν λαμβάνεται υπόψη, το επίδομα μητρότητας από τον ΟΑΕΔ και η αποζημίωση απόλυσης. Επιπλέον, δε λαμβάνεται υπόψη το Επίδομα Ανεργίας.

Ποια είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικά;
Για όλα τα παραπάνω πρέπει να προσκομιστούν όλα τα απαραίτητα έγγραφα. Η ημερομηνία έναρξης υποβολής των δικαιολογητικών, καθώς και αν υπάρχει οποιαδήποτε αλλαγή, θα ανακοινωθούν με την επίσημη προκήρυξη.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved