Φρέσκα φρούτα και λαχανικά εντάχθηκαν επιτυχώς στην διατροφή των μαθητών και φέτος

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει για τα παιδιά την πρόσληψη πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως. Ακολουθώντας τη σύστασή του, το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ εξασφάλιζε καθημερινά το 40% των αναγκών των παιδιών σε φρούτα και λαχανικά.

Φρέσκα φρούτα και λαχανικά εντάχθηκαν επιτυχώς στην διατροφή των μαθητών και φέτος

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε σχολεία περιοχών όλης της χώρας, που αντιμετωπίζουν κοινωνικά προβλήματα, λόγω της οικονομικής κρίσης. Στόχος του να παρέχει σίτιση μέσα από ένα δωρεάν μικρό, υγιεινό γεύμα που μοιράζεται σε όλα τα παιδιά του κάθε σχολείου και να προάγει την υγιεινή διατροφή, ενθαρρύνοντας τους μαθητές και τις οικογένειές τους να υιοθετήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, 2013-2014, διανεμήθηκαν 7.055.448 φρούτα και χιλιάδες συσκευασίες στικς λαχανικών. Το Προγράμμα «ΔΙΑΤΡΟΦΗ» υλοποίηθηκε για 3η συνεχή σχολική χρονιά, από το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής "Prolepsis" και υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας.

Υπογραμμίζεται ότι ήταν φρούτα και λαχανικά άριστης ποιότητας που κατανάλωσαν οι μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των ελληνικών σχολείων.

Σε καθημερινή βάση, μέλη του Ινστιτούτου Prolepsis και εθελοντές του προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ επέβλεπαν τη διαδικασία διανομής των φρούτων στα σχολεία, ενώ σε τακτά διαστήματα πραγματοποιούσαν απροειδοποίητες επισκέψεις στις προμηθεύτριες εταιρίες προκειμένου να διαπιστώσουν τις συνθήκες υγιεινής κατά την παραγωγή, συσκευασία και διανομή των προϊόντων.

Εκτός από τους καθημερινούς ελέγχους στο βάρος, τη γεύση και την εμφάνιση γίνονταν τακτικά τυχαίοι δειγματοληπτικοί εργαστηριακοί έλεγχοι σε κρατικά και ιδιωτικά Συνεργαζόμενα Διαπιστευμένα Εργαστήρια Ανάλυσης Τροφίμων. «Τα αποτελέσματα εργαστηριακών αναλύσεων επιβεβαιώνουν την υψηλή ποιότητα των ελληνικών φρούτων και λαχανικών και συνάδουν απόλυτα με την ανακοίνωση του Συστήματος Έγκαιρης Κοινοτικής Προειδοποίησης για Τρόφιμα και Ζωοτροφές (RASFF), η οποία κατατάσσει τα ελληνικά φρούτα και λαχανικά στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη, σχετικά με την ασφάλεια και την καθαρότητά τους», αναφέρει ανακοίνωση του Ινστιτούτου.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved