Kαμία παράταση για τις δημοτικές χαρές. Εως τις 30/6 πρέπει να πάρουν την πιστοποίηση

Δεν πρόκειται επισήμως να δοθεί παράταση για την πιστοποίηση των δημοτικών παιδικών χαρών, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος, από το βήμα ημερίδας που διοργάνωσαν η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης και το ΥΠΕΣ για τις δημοτικές παιδικές χαρές.

Kαμία παράταση για τις δημοτικές χαρές. Εως τις 30/6 πρέπει να πάρουν την πιστοποίηση

Ο κ. Ντινόπουλος κάλεσε τους δήμους, σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, να κάνουν ό,τι μπορούν έως τις 30 Ιουνίου, οπότε λήγει η προθεσμία, για να αποκτήσουν πιστοποίηση «αυτές που χρειάζονται τις λιγότερες παρεμβάσεις» και «άμεσα και σταδιακά θα προχωρήσουμε στις υπόλοιπες» όπως είπε.

Όμως η «σιωπηρή» παράταση του υπουργείου δεν ικανοποίησε τους αιρετούς που είχαν ήδη αντιδράσει από την 1η Μαΐου. Η εγκύκλιος, που εκδόθηκε μετά το τραγικό δυστύχημα στο λούνα παρκ του δήμου Ελληνικού, καλούσε όλους τους δήμους να ελέγξουν τις παιδικές χαρές και να εκδώσουν πιστοποιητικά καταλληλότητας λειτουργίας έως τις 30 Ιουνίου.

Η εγκύκλιος συνάντησε την άμεση αντίδραση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας που διαβεβαίωνε ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να γίνει σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, επαναλαμβάνοντας στον κ. Ντινόπουλο ότι «δεν υπάρχει δυνατότητα έως τις 30 Ιουνίου να υλοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα».

Ο υπουργός Εσωτερικών εμμένοντας στην άποψή του, απάντησε: «Ζούμε μέσα στην πραγματικότητα. Πρέπει να προσπαθήσουμε πέρα από τις προθεσμίες. Όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε για να έχουμε ασφαλείς παιδικές χαρές. Για να ξεκινήσουμε επιτέλους την πιστοποίηση».

«Αφού δεν δίνεται παράταση, τι θα γίνει την 1η Ιουλίου»;
Αρμόδια του υπουργείου τόνισε ότι οποιοδήποτε ατύχημα, μετά την παρέλευση της προθεσμίας της συνεπάγεται ποινικές ευθύνες για όλους τους αρμόδιους και «εάν υπάρχουν επικίνδυνες παιδικές χαρές, να κλείσουν» προσθέτοντας ότι χωρίς πιστοποίηση όλες σχεδόν οι παιδικές χαρές της χώρας είναι δυνάμει επικίνδυνες.

Να σημειωθεί ότι η υπουργική απόφαση για τις παιδικές χαρές, που αφορά τις τεχνικές προδιαγραφές, τη διαδικασία αδειοδότησης, τη διαδικασία ελέγχου και τη συντήρηση εκδόθηκε το 2009 (μετά τα γεγονότα που οδήγησαν στο κλείσιμο της παιδικής χαράς του Αγ. Παντελεήμονα). Όμως οι δήμοι ουδέποτε την υλοποίησαν. Παίρνουν συνεχείς παρατάσεις για την εφαρμογή της, με τελευταία την παράταση του 2014.

Συγχρόνως, αν και η προθεσμία εκπνέει σε λίγες ημέρες, το υπουργείο πρόκειται να διανείμει στους δήμους έντυπο υλικό για τα πρότυπα κατασκευής και ανακαίνισης παιδικών χαρών. Στόχος είναι οι προκηρύξεις, για τις ανακαινίσεις και τις κατασκευές νέων παιδικών χαρών, να εναρμονίζονται με την ισχύουσα ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved