Τα ω-3 λιπαρά βοηθούν την καρδιά μας: Bάλτε τα στην διατροφή σας!

Σίγουρα έχετε ακούσει για την σημασία των τροφών που είναι πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς! Ποιες είναι οι τροφές που περιέχουν τα ω-3 για να τις εντάξουμε στο διαιτολόγιο μας;

Τα ω-3 λιπαρά βοηθούν την καρδιά μας: Bάλτε τα στην διατροφή σας!

Λιναρόσπορος, καρύδια, λιπαρά ψάρια (σολομός, σκουμπρί, σαρδέλες, μπακαλιάρος κ.ά.), γαρίδες, χταπόδι, μπρόκολο, κουνουπίδι, περιλαμβάνονται στον κατάλογο των 20 τροφών με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία, σύμφωνα με έρευνες των τελευταίων 50 χρόνων, φαίνεται να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία της καρδιάς.

Οι κύριοι παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου είναι η υπέρταση, η παχυσαρκία, η χοληστερόλη, ο σακχαρώδης διαβήτης, που οφείλονται σε ακατάλληλη δίαιτα και έλλειψη άσκησης, καθώς και το κάπνισμα. Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα αυτοί οι παράγοντες ερμηνεύουν το 75% και πλέον των καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα συμβάλλουν στην ελάττωση της ευπάθειας της καρδιάς και στις αρρυθμίες, έχουν αντιπηκτική δράση, ελαττώνουν τα τριγλυκερίδια στο πλάσμα και επιβραδύνουν την ανάπτυξη αθηροσκληρωτικής πλάκας.

Η κατανάλωση ψαριού, ποσότητας μικρότερης από 150 γρ. την εβδομάδα συσχετίστηκε με κατά 38% ελάττωση ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου, ενώ αντίθετα η λήψη μεγαλύτερων ποσοτήτων ψαριού δεν συσχετίστηκε με την ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου. Τα πλεονεκτήματα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων ήταν εμφανή ακόμα και σε καπνιστές ή σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για τον άνθρωπο και μπορεί να τα προσλαμβάνει μέσω της τροφής που καταναλώνει ή μέσω συμπληρωμάτων διατροφής.

Κάτι που πρέπει να προσέξουμε πολύ στην χώρα μας που κάνουμε «κακή διατροφή», αφού, σύμφωνα με μελέτες, περίπου 3 εκατ. Έλληνες έχουν αυξημένες τιμές ολικής χοληστερόλης.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved