5 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Δράσεις από την Πολιτεία για την ενημέρωση των παιδιών

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο σε περισσότερες από 100 χώρες, υπενθυμίζοντας το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί για την προστασία του πλανήτη, ως το ελάχιστο χρέος μας απέναντι στις μελλοντικές γενιές.

5 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Δράσεις από την Πολιτεία για την ενημέρωση των παιδιών

Αποτελεί ορόσημο για τα Ηνωμένα Έθνη, συμβολίζοντας την ανάγκη συστράτευσης μπροστά στον κοινό στόχο για τη διαφύλαξη της περιβαλλοντικής μας κληρονομιάς και την αειφορική διαχείριση του παγκόσμιου φυσικού μας πλούτου.

«Ύψωσε τη φωνή σου και όχι τη στάθμη της θάλασσας». Το μήνυμα αυτό επέλεξε ο ΟΗΕ για το 2014, προκειμένου να επισημάνει τους κινδύνους που επιφέρει η κλιματική αλλαγή και τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η «πράσινη εβδομάδα» αυτή τη χρονιά, είναι αφιερωμένη στην κυκλική οικονομία, την αποδοτικότητα των πόρων και τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας Περιβάλλοντος, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, διοργανώνει σειρά δράσεων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης των παιδιών στις 28 Ιουνίου, με το «Παιδικό Οικολογικό Φεστιβάλ» στη Μαρίνα Φλοίσβου (Παλαιό Φάληρο, στάση Τραμ "Τροκαντερό"). Το φεστιβάλ περιλαμβάνει δρώμενα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την Ανακύκλωση με πρωταγωνιστές τα παιδιά: διαδραστικά παιχνίδια, προβολή περιβαλλοντικής ταινίας και εργαστήρια (θεατρικό ανακύκλωσης, δημιουργική απασχόληση – ζωγραφική, κατασκευές).

Την ίδια ώρα είχαμε στην Ελλάδα σημαντική αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης στο 55% το 2013, πλησιάζοντας έτσι το στόχο του 60% που έχει τεθεί για το 2016.

Θα γίνει επιβράβευση των σχολείων τoυ Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος για την ενεργό συμμετοχή των μαθητών στο «Πρόγραμμα Ανακύκλωσης» του δήμου, προσφέροντας εκπαιδευτικό υλικό και οργανώνοντας περιβαλλοντικές δραστηριότητες. Το 2013 οι μαθητές ανακύκλωσαν 6,4 τόνους χαρτιού, ενώ από το 2005 μέχρι σήμερα η ανακύκλωση φτάνει τους 50 τόνους.

Το πρόγραμμα για την Προστασία και Ανάδειξη του Υγρότοπου της Βραυρώνας συνεχίζεται για 7η συνεχή χρονιά, σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Στο πλαίσιο του προγράμματος, 2.300 μαθητές από 52 σχολεία επισκέφτηκαν πέρυσι το σπάνιο υγρότοπο και γνώρισαν τη μοναδική οικολογική και πολιτιστική αξία του.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved