Η βαρηκοΐα μπορεί να θεραπευτεί μέσα στα δυο πρώτα χρόνια ζωής του παιδιού

Πολλοί έχουν προβλήματα βαρηκοΐας εκ γενετής. Η πάθηση αυτή όμως μπορεί να διαγνωστεί από τη πρώτη στιγμή και να αντιμετωπιστεί μέχρι την ηλικία των ετών.

Η βαρηκοΐα μπορεί να θεραπευτεί μέσα στα δυο πρώτα χρόνια ζωής του παιδιού

Αυτή είναι η ιδανική ηλικία για αντιμετώπιση της βαρηκοΐας με κοχλιακά εμφυτεύματα καθώς τα παιδιά δεν έχουν αρχίσει ακόμη να μιλούν.
Στις μαιευτικές κλινικές, τα νεογέννητα εδώ και πολλά χρόνια υποβάλλονται σε έλεγχο της ακοής, ο οποίος επαναλαμβάνεται στον τρίτο ή τον έκτο μήνα της ζωής προκειμένου να επιβεβαιωθεί αν πράγματι το βρέφος είναι βαρήκοο.

Τα παραπάνω επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής ωτορινολαρυγγολογίας του ΑΠΘ Βίκτωρ Βιτάλ, στο περιθώριο του 24ου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας Ωτολογίας- Ακουολογίας- Νευροωτολογίας.

Παράλληλα, τόνισε ότι τα κοχλιακά εμφυτεύματα είναι η μεγαλύτερη ανακάλυψη που αφορά το αισθητήριο της ακοής χάρη στην οποία λιγοστεύει ο αριθμός των κωφών.

«Το ποσοστό της κώφωσης στον γενικό πληθυσμό είναι 1-2%. Η διάγνωση και η αντιμετώπιση μπορεί να γίνει από την πρώτη στιγμή της γέννησης με το screening test στο μαιευτήριο και με κοχλιακή εμφύτευση μέχρι την ηλικία των δύο ετών. Έχουμε δει παιδιά που μετά από κοχλιακή εμφύτευση ακούν και μιλούν δύο γλώσσες σε ηλικία επτά ετών. Επίσης, με κοχλιακά εμφυτεύματα μπορεί να αποκατασταθεί η ακοή ενηλίκων, την οποία απώλεσαν σε ηλικία που ήδη μιλούσαν και είχαν ακουστική μνήμη. Π.χ., ένας ενήλικας 40 ετών, που έχασε την ακοή του στα 30 του, έχει ακουστική μνήμη και είναι κατάλληλος για αποκατάσταση της ακοής με κοχλιακό εμφύτευμα. Αντιθέτως, ένας ενήλικας που είναι εκ γενετής κωφός, δεν είναι κατάλληλος για κοχλιακή εμφύτευση διότι δεν έχει καμία ακουστική μνήμη και αν γίνει χρήση κοχλιακού εμφυτεύματος θα ακούει θορύβους και θα χρειαστεί 6-10 χρόνια λογοθεραπείας για να μπορέσει να μιλήσει», ανέφερε ο κ. Βιτάλ.

Υπογράμμισε δε, ότι τα κοχλιακά εμφυτεύματα τοποθετούνται μόνο σε βαρήκοα άτομα, τα οποία δεν μπορούν να βοηθηθούν με τα συμβατικά ακουστικά. Στο εξωτερικό, κοχλιακά εμφυτεύματα τοποθετούνται σε άτομα που έχουν μονόπλευρη κωφότητα, αλλά στην Ελλάδα δεν έχει εγκριθεί αυτού του είδους αντιμετώπιση, λόγω υψηλού κόστους.

Τα κοχλιακά εμφυτεύματα είναι ηλεκτρονικές συσκευές που είναι σχεδιασμένες για να παρέχουν βελτιωμένη αντίληψη του ήχου και δυνατότητα καλύτερης κατανόησης της ομιλίας, στις περιπτώσεις όπου τα συμβατικά ακουστικά βαρηκοΐας προσφέρουν μικρά ως ανύπαρκτα οφέλη.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved