Yιοθεσία στην Ελλάδα: Ενας μαραθώνιος που κρατάει χρόνια

Εάν επιθυμεί ένα ζευγάρι να υιοθετήσει παιδί στη χώρα μας, θα πρέπει να έχει μεγάλη υπομονή, μιας και η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει ακόμη και πέντε χρόνια.

Yιοθεσία στην Ελλάδα: Ενας μαραθώνιος που κρατάει χρόνια

Η γραφειοκρατία ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, δεν αφήνει τους ανάδοχους γονείς να υιοθετήσουν με ευκολία ένα παιδάκι.

Συγκεκριμένα στην Ελλάδα, το τελευταίο εξάμηνο του 2013 κατατέθηκαν 83 αιτήσεις για υιοθεσίες παιδιών, την ώρα που το 2012 είχαν κατατεθεί συνολικά 86!

Ποια διαδικασία ακολουθούν οι ανάδοχοι γονείς;

Καταρχήν πρέπει να κάνουν αίτηση και τον πρώτο χρόνο η κοινωνική λειτουργός θα κάνει μία συνάντηση μαζί τους. Με την σειρά της, εισηγείται στο επιστημονικό συμβούλιο την έγκριση ή την απόρριψη του ζευγαριού.

Από εκείνη την στιγμή κι έπειτα ο χρόνος κυλάει πολύ αργά. Οι υποψήφιοι γονείς θα πρέπει να περιμένουν 3 χρόνια και τον τέταρτο χρόνο θα ενημερωθούν μέσω αλληλογραφίας για την έγκριση!

Όπως αναφέρουν «Τα Νέα», το ζευγάρι (εάν φυσικά εξακολουθεί και θέλει την υιοθεσία), μέσα σε διάστημα 3 μηνών θα κάνει 10-13 συναντήσεις με κοινωνικούς λειτουργούς. Ο λόγος; Θα πρέπει να αξιολογηθούν τα κίνητρα αλλά και η προσωπικότητα των υποψήφιων γονέων.

Μόλις ολοκληρωθεί κι αυτή η διαδικασία, οι ανάδοχοι γονείς θα περιμένουν την καταλληλότητα του παιδιού, το οποίο μάλιστα θα επιλέξουν οι κοινωνικοί λειτουργοί με βάση αυτά που τους είπαν στις προηγούμενες συναντήσεις.

Τώρα ποια είναι τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι ανάδοχοι γονείς;

• Το κίνητρο για υιοθεσία να είναι παιδοκεντρικό
• Πρέπει να έχει σταθερό σπίτι και εισόδημα τη στιγμή που εξετάζεται από τους κοινωνικούς λειτουργούς
• Να μην είναι άνεργος
• Το ποινικό του μητρώο να είναι καθαρό
• Να είναι έως 60 ετών και η ηλικιακή διαφορά που θα έχει με το παιδί, να μην είναι πάνω από 50 χρόνια
• Το παιδί που θα υιοθετηθεί να είναι αποδεκτό, όχι μόνο από τον θετό γονέα, αλλά και από την ευρύτερη οικογένεια.

Διαβάστε επίσης: «Από τις εξωσωματικές στην υιοθεσία. Ο Γολγοθάς μιας γυναίκας για να αποκτήσει παιδί. Μία συγκλονιστική συνέντευξη!».

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved