Eρευνα σοκ: Γεμάτα με καρκινογόνες ουσίες τα παιδιά των καπνιστών

Το 90% των παιδιών που ζούσαν σε σπίτι με τον έναν τουλάχιστον γονιό καπνιστή, εντοπίστηκαν με καρκινογόνες ουσίες των τσιγάρων σε επίπεδα μάλιστα ελάχιστα χαμηλότερα από τους γονείς τους!

Eρευνα σοκ: Γεμάτα με καρκινογόνες ουσίες τα παιδιά των καπνιστών

Συγκεκριμένα, η ανάλυση δείγματος ούρων από 79 παιδιά ηλικίας 1 μηνός έως 10 ετών έδειξε ότι τα επίπεδα των καρκινογόνων ουσιών στα παιδιά ήταν μόλις κατά 8% χαμηλότερη απ' ό,τι αυτή στα ούρα των γονέων τους.

Ταυτόχρονα η έρευνα έδειξε πως υπάρχει απ' ευθείας συσχέτιση των επιπέδων των καρκινογόνων στα παιδιά με τον αριθμό των τσιγάρων που κάπνιζαν οι ενήλικες στο σπίτι. Όσο περισσότερα τα τσιγάρα, τόσο υψηλότερα τα επίπεδα των καρκινογόνων ενώ οι πιθανότητες των παιδιών να είναι παθητικοί καπνιστές αυξάνονταν με το χαμηλό κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο και το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο των γονέων.

Στην έρευνα που δημοσίευσαν tanea.gr σημειώνονται επίσης οι δηλώσεις της επικεφαλής ερευνήτριας δρ. Τζάνις Λ. Τόμας, η οποία είναι επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα: «Το εύρημα μας εξέπληξε δυσάρεστα.Περιμέναμε ότι θα βρούμε κάποιες καρκινογόνες ουσίες στα παιδιά-παθητικούς καπνιστές, αλλά όχι και σε τόσο υψηλά επίπεδα». Η δρ. Τόμας συμπλήρωσε «κανείς δεν ξέρει τι μπορούν μακροπρόθεσμα να κάνουν αυτές οι ουσίες. Είναι όμως πολύ πιθανό να επηρεάζουν τον οργανισμό με τρόπους που ανοίγουν τον δρόμο για βλάβες στους πνεύμονες και ίσως για καρκίνο του πνεύμονα».

Στο δια ταύτα η επιστήμονας κατέληξε: «Υπολογίζουμε ότι τουλάχιστον το ένα στα τρία παιδιά στη Δύση ζει σε σπίτια όπου καπνίζει τουλάχιστον ο ένας γονέας. Φοβάμαι ότι οι γονείς και οι άλλοι συγγενείς των παιδιών δεν αντιλαμβάνονται πόσο επικίνδυνο είναι για τα παιδιά αυτό που κάνουν».

Η μελέτη θα παρουσιαστεί στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Μελέτης του Καρκίνου (AACR).

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved