Αφρική: Στρατολογημένα παιδιά, απελευθερώθηκαν

Αρκετά παιδιά έχουν προγραμματιστεί να αφεθούν ελεύθερα από τους αντάρτες στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, ωστόσο, την Πέμπτη αφέθηκαν ελεύθερα μόνο τα 23.

Αφρική: Στρατολογημένα παιδιά, απελευθερώθηκαν

Τα παιδιά αυτά είναι ηλικίας 14-17 ετών ενώ τα έξι από αυτά, αποτελούν κορίτσια. Μεταφέρθηκαν σε στρατιωτική βάση σε κέντρο διαμετακόμισης και επανένταξης που υποστηρίζει η UNICEF, μέχρι να βρεθούν οι οικογένειές τους και να επιστρέψουν σπίτια τους.

«Η αναζωπύρωση των μαχών το Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο του 2013 έθεσε τα παιδιά σε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο στρατολόγησης», δήλωσε ο Σουλεϊμάν Ντιαμπατέ, εκπρόσωπος της UNICEF στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία. «Η βία και η ανασφάλεια κάνει τα παιδιά πιο ευάλωτα σε στρατολόγηση, ιδιαίτερα όταν είναι χωρισμένα από τις οικογένειές τους, εκτοπισμένα από τα σπίτια τους ή έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες και εκπαίδευση. Μερικές φορές γίνεται και εκμετάλλευση της θλίψης από την απώλεια του γονέων ή των αδελφών τους.»

Η απελευθέρωση των παιδιών είναι αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ των εκπροσώπων του ΟΗΕ και των μεταβατικών αρχών, για να επιτραπεί η ανεμπόδιστη πρόσβαση σε όλες τις στρατιωτικές βάσεις της χώρας, έτσι ώστε τα παιδιά που βρέθηκαν ανάμεσα στις τάξεις των πρώην Seleka να μπορούν να απελευθερωθούν προς φορείς παιδικής προστασίας.

«Τα παιδιά δεν έχουν θέση σε ένοπλες συγκρούσεις και μας δίνει μεγάλο κουράγιο αυτή η συνεργασία με τις μεταβατικές αρχές ώστε να δώσουμε πίσω στα παιδιά την παιδική τους ηλικία», δήλωσε ο Ντιαμπατέ. «Στο Μπανγκούι και σε όλη τη χώρα, η UNICEF συνεργάζεται με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στη σύγκρουση για τον εντοπισμό, την απελευθέρωση και την επανένωση των παιδιών με τις οικογένειές τους. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με αυτή τη συνεργασία με τις μεταβατικές αρχές και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με όλες τις πλευρές για την απελευθέρωση όλων των παιδιών χωρίς καθυστέρηση.»

Από εκτίμηση της UNICEF, περίπου 6.000 παιδιά έχουν πέσει θύματα των ανταρτών και έχουν στρατολογηθεί για να συμμετέχουν σε ένοπλες επιθέσεις.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved