Στο ΟΗΕ μπορούν να προσφεύγουν πλέον τα παιδιά που παραβιάζονται τα δικαιώματά τους

Με ανακοίνωση του διεθνή οργανισμού ΟΗΕ, τα παιδιά που έχουν παραβιαστεί τα δικαιώματά τους, θα μπορούν από τον ερχόμενο Απρίλιο, να απευθύνονται σε αυτόν.

Στο ΟΗΕ μπορούν να προσφεύγουν πλέον τα παιδιά που παραβιάζονται τα δικαιώματά τους

Σε ισχύ θα τεθεί από τον Απρίλιο το τρίτο μη δεσμευτικό πρωτόκολλο της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού που προβλέπει μια διαδικασία επικοινωνίας και προστατεύει ρητώς το δικαίωμα των παιδιών σε μια προσφυγή στην περίπτωση παραβίασης των δικαιωμάτων τους.

Το πρωτόκολλο πρέπει να είναι επικυρωμένο από τουλάχιστον 10 κράτη. Έτσι, η Κόστα Ρίκα έγινε η δέκατη χώρα που υπέγραψε χθες. Οι υπόλοιπες χώρες που το έχουν επικυρώσει είναι: η Αλβανία, η Γερμανία, η Βολιβία, η Ισπανία, η Γκαμπόν, το Μαυροβούνιο, η Πορτογαλία, η Σλοβακία και η Ταϊλάνδη.

Βάσει του πρωτοκόλλου, τα παιδιά μεμονωμένα ή σε ομάδες θα μπορούν να προσφεύγουν σε ειδική επιτροπή του ΟΗΕ όσον αφορά συγκεκριμένες παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους βάσει της σχετικής Σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού, του πρωτοκόλλου που αφορά τα παιδιά σε ένοπλες συγκρούσεις, αυτού που αφορά την πώληση παιδιών, την εκπόρνευση παιδιών και την παιδική πορνογραφία.

Η Επιτροπή Δικαιωμάτων του Παιδιού, η οποία απαρτίζεται από 18 ειδικούς σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μπορεί να λάβει μέτρα για την προστασία των παιδιών που προσφεύγουν σε αυτήν ώστε να αποτρέψει ενδεχόμενα αντίποινα σε βάρος τους, ζητώντας από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να λάβουν προσωρινά μέτρα για να προστατεύσουν το παιδί ή την ομάδα των παιδιών που έχει προσφύγει.

Στην περίπτωση που το ίδιο το κράτος κρίνεται υπεύθυνο για την παραβίαση της Σύμβασης, αυτό θα υποχρεώνεται να υλοποιεί τις συστάσεις που θα κάνει η Επιτροπή. Ωστόσο στην Επιτροπή αυτή , θα μπορούν να προσφύγουν μόνον τα παιδιά των χωρών οι κυβερνήσεις των οποίων έχουν επικυρώσει το μη δεσμευτικό πρωτόκολλο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved