Έρευνα: Τα μωρά θυμούνται τα νανουρίσματα που άκουγαν ως έμβρυα

Μια καινούρια έρευνα δείχνει πως τα μωρά ακούνε τις μελωδίες νανουρισμάτων από την μητέρα τους και τις θυμούνται ακόμα και μετά τη γέννησή τους!

Έρευνα: Τα μωρά θυμούνται τα νανουρίσματα που άκουγαν ως έμβρυα

Από την φιλανδική έρευνα, προέκυψε πως το έμβρυο μπορεί να ακούσει το νανούρισμα που του τραγουδάει η έγκυος μητέρα του, αρκετούς μήνες προτού αυτό γεννηθεί, καθώς επίσης να το θυμάται για καιρό μετά τη γέννησή του, πράγμα που βοηθά το παιδί αργότερα να αναπτύξει τις γλωσσικές ικανότητές του.

Από την άλλη πλευρά όμως, οι δυσάρεστοι ή πολύ δυνατοί ήχοι που γίνονται αντιληπτοί από το έμβρυο μέσα στη μήτρα, πιθανώς να έχουν αρνητικές επιπτώσεις σε βάθος χρόνου μετά τη γέννηση του μωρού.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Ελσίνκι, με επικεφαλής τη δρα Μίνα Χουοτιλάϊνεν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «PLoS ONE», έκαναν πειράματα με 24 γυναίκες στους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης τους και τα επανέλαβαν μετά τη γέννηση των παιδιών.

Οι μισές έγκυες γυναίκες τραγουδούσαν στα αγέννητα παιδιά τους επί πέντε μέρες την εβδομάδα, ενώ οι υπόλοιπες όχι (για λόγους σύγκρισης).

Οι εγκέφαλοι των μωρών που, όσο ήσαν στη μήτρα, είχαν ακούσει τις μελωδίες των νανουρισμάτων από την μητέρα τους, αντιδρούσαν πολύ πιο έντονα, όταν άκουγαν τα ίδια νανουρίσματα αμέσως μετά τη γέννησή τους, αλλά και μέχρι την ηλικία των τεσσάρων μηνών.

Αυτή η ικανότητα πρώιμης μνήμης και μάθησης, κατά τους ερευνητές, μπορεί να βοηθά στην ανάπτυξη της ικανότητας ομιλίας του παιδιού.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved