Τα εγκεφαλικά πλήττουν συνεχώς όλο και νεότερες ηλικίες ακόμα και κάτω των 20

Τα εγκεφαλικά συνήθως συσχετίζονται με μεγαλύτερες ηλικίες. Δυο νέες έρευνες έρχονται να αποδείξουν πως πλέον πλήττουν όλο και νεότερους ανθρώπους.

Τα εγκεφαλικά πλήττουν συνεχώς όλο και νεότερες ηλικίες ακόμα και κάτω των 20

Οι δύο νέες παγκόσμιες επιστημονικές έρευνες αποκαλύπτουν πως τα εγκεφαλικά, στην πραγματικότητα πλήττουν όλο και νεότερους ανθρώπους διεθνώς, μεσήλικες αλλά και ακόμα πιο μικρούς σε ηλικία.

Για πρώτη φορά υπάρχει μια διεθνής εικόνα για τα εγκεφαλικά στην παιδική και εφηβική ηλικία. Πάνω από 83.000 άνθρωποι κάτω των 20 ετών παθαίνουν εγκεφαλικό κάθε χρόνο (το 0,5% του παγκοσμίου συνόλου).

Βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν τους νέους για κίνδυνο πρόκλησης εγκεφαλικού, είναι η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Μέχρι το 2030 αναμένεται να έχουν διπλασιαστεί παγκοσμίως τα θανατηφόρα περιστατικά περίπου στα 12 εκατομμύρια και τα μη θανατηφόρα τα 70 εκατομμύρια.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η διαχρονική αύξηση των εγκεφαλικών σε νεότερες γενιές αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, εκτός και ληφθούν επειγόντως μια σειρά από προληπτικά μέτρα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι δύο μελέτες, που δημοσιεύτηκαν στο διεθνούς κύρους ιατρικό περιοδικό «Lancet», δείχνουν ότι κατά την τελευταία εικοσαετία σε όλο τον κόσμο καταγράφεται μια αύξηση κατά 25% στον αριθμό των εγκεφαλικών σε άτομα ηλικίας 20 έως 64 ετών (δηλαδή πριν αρχίσει η τρίτη ηλικία). Τα περιστατικά σε αυτή την ηλικιακή ομάδα αποτελούν πλέον σχεδόν το ένα τρίτο (ποσοστό 31%) του συνολικού αριθμού εγκεφαλικών διεθνώς, από 25% που ήταν το 1990.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved