Αυτές είναι οι 5 μεγάλες αλλαγές στο Νέο Λύκειο!

Αλλάζει το εξεταστικό σύστημα, αλλάζουν τα μαθήματα, αυξάνονται οι απαιτήσεις καθώς οι χαμηλές επιδόσεις δεν θα δικαιολογούνται!

Αυτές είναι οι 5 μεγάλες αλλαγές στο Νέο Λύκειο!

Αυτές είναι μερικές από τις αλλαγές στο χάρτη του Νέου Λυκείου! Διαβάστε αναλυτικά τα 5 πιο βασικά σημεία σε όλα όσα αλλάζουν!

• Οι προαγωγικές εξετάσεις της Α' και της Β' Λυκείου στο νέο Λύκειο καθώς και οι απολυτήριες εξετάσεις της τελευταίας τάξης ως αριθμητικό σύνολο εξεταζομένων μαθημάτων δεν θα είναι περισσότερες, αλλά ούτε πανελλαδικές. Οι εξετάσεις θα είναι ενδοσχολικές με την επιτήρηση των καθηγητών. Τα γραπτά θα διορθώνονται από τους ίδιους τους διδάσκοντες καθηγητές και η συνήθως υψηλή προφορική βαθμολογία δεν θα προσαρμόζεται στη γραπτή. Αν εφαρμοσθεί εφέτος η πολιτική της «τράπεζας θεμάτων», που όμως είναι πιθανό να μετατεθεί για την επόμενη χρονιά, οι καθηγητές του σχολείου θα επιλέγουν τα μισά θέματα των εξετάσεων, ενώ για τα άλλα μισά θα πραγματοποιείται ηλεκτρονικά διασφαλισμένη, ως προς την εγκυρότητά της, κλήρωση ανά σχολείο, από μια ανοιχτή τράπεζα ερωτήσεων διαβαθμισμένης δυσκολίας.

• Με τα νέα δεδομένα, το κριτήριο για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα είναι οι βαθμοί των γραπτών επιδόσεων στα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Ο βαθμός προαγωγής και απόλυσης από το Λύκειο έχει την αξία ενός «πέμπτου βαθμού», ο οποίος όμως έχει προηγουμένως προσαρμοσθεί στον μέσον όρο των πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων. Κατά συνέπεια, μια καλή επίδοση στις τρεις τάξεις του Λυκείου πρέπει να συνοδεύεται από αντίστοιχες καλές βαθμολογίες και στις πανελλαδικές εξετάσεις. Αν, για παράδειγμα, ένας μαθητής εξασφαλίζει βαθμό προαγωγής - απόλυσης από το Λύκειο 18 και η επίδοσή του στις Πανελλαδικές έχει μέσον όρο 14, ο «πέμπτος βαθμός» αυτομάτως προσαρμόζεται στη μία μονάδα και το 18 γίνεται 15.

• Αυξάνονται οι απαιτήσεις από τους μαθητές του Λυκείου και οι χαμηλές επιδόσεις πλέον δεν... δικαιολογούνται. Αν, για παράδειγμα, ένας μαθητής έχει βαθμό προαγωγής - απόλυσης από το Λύκειο 12 και η επίδοσή του στις Πανελλαδικές έχει μέσον όρο 17, ο «πέμπτος βαθμός» αυτομάτως προσαρμόζεται αυξανόμενος όμως μόνο κατά μία μονάδα! Δηλαδή το 12 θα γίνει μόνο 13.

• Τα επιστημονικά πεδία εξειδίκευσης θα είναι πέντε. Το επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών και Νομικών Σπουδών, το επιστημονικό πεδίο των Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών, το επιστημονικό πεδίο των Σχολών Υγείας, το επιστημονικό πεδίο των Σχολών της Οικονομίας, της Διοίκησης και των Πολιτικών Επιστημών και το επιστημονικό πεδίο των Παιδαγωγικών Τμημάτων. Ωστόσο οι υποψήφιοι θα πρέπει να ξέρουν ότι δεν θα υπάρχει η δυνατότητα επιλογής παρά μόνο ενός επιστημονικού πεδίου.

• Μια σημαντική διαφορά με όσα ίσχυαν ως πέρυσι είναι η αλλαγή στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, που αφορά το σύνολο των υποψηφίων, στην εξέταση της οποίας προστίθεται σε ποσοστό 40% το μάθημα της Λογοτεχνίας. Μια δεύτερη σημαντική διαφορά είναι η απαγόρευση της οριζόντιας κινητικότητας μεταξύ των επιστημονικών πεδίων και ειδικά η επιλογή και δεύτερου επιστημονικού πεδίου. Σημαντικό κρίνεται ακόμη το ότι στην τετράδα των μαθημάτων των υποψηφίων των Επιστημών Υγείας δεν θα υπάρχει πλέον το μάθημα των Μαθηματικών.
Πηγή: Bήμα

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved