Η πρώτη πολυκατοικία που θα φιλοξενήσει άστεγες οικογένειες ανοίγει τις πόρτες της

Υπάρχει τελικά ακόμα ευαισθησία στο κόσμο, αφού πλέον θα χτιστεί η πρώτη πολυκατοικία που θα φιλοξενήσει άστεγους στην εποχή που οι εξώσεις και η ανεργία αυξάνονται.

Η πρώτη πολυκατοικία που θα φιλοξενήσει άστεγες οικογένειες ανοίγει τις πόρτες της

Ο εφιάλτης που ζούνε πολλοί άνθρωποι γύρω μας, θα φύγει από μερικούς που θα φιλοξενηθούν σε λιγότερο από έναν μήνα στη πολυκατοικία που βρίσκεται στην οδό Μπουμπουλίνας στο κέντρο της Αθήνας.

Τη πρωτοβουλία, εμπνεύστηκε η Βέρα Μεσσήνη, ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια και πρόεδρος της ΜΚΟ «Ανθρώπινοι Άνθρωποι», από δυο πελάτισσες της που βοηθούσε δωρεάν ενώ κάποια μέρα τους έκαναν έξωση. «Στη δουλειά μου, θέλοντας και μη, συνδέεσαι με τους ανθρώπους και το πρόβλημά τους. Έτσι αποφασίσαμε να ιδρύσουμε μια μη κερδοσκοπική εταιρία που θα είχε σκοπό τη στροφή στον συνάνθρωπο, με συμπαράσταση, άμεση βοήθεια και αγάπη».

Η πολυκατοικία δόθηκε από ένα ίδρυμα που ασχολείται με τα ορφανά παιδιά. Τα έξοδα επισκευής όλων των χώρων και του εξοπλισμού έχει αναλάβει ο σύλλογος «Ανθρώπινοι Άνθρωποι». Ο Δήμος Αθηναίων, έχει αναλάβει τη σίτιση των οικογενειών και τα μηνιαία έξοδα (ρεύμα, νερό), ενώ μέσω του ΕΣΠΑ το ίδρυμα θα λαμβάνει ένα εισόδημα ως ενοίκιο.

«Οι αριθμοί των νεοάστεγων, καθώς και εκείνων που το επόμενο διάστημα θα αναγκαστούν -λόγω εξώσεως- να μείνουν χωρίς σπίτι, είναι απογοητευτικοί. Θα φιλοξενηθούν τουλάχιστον εβδομήντα άτομα που σήμερα ζουν στον δρόμο. Μιλάμε για οικογένειες με παιδιά, αλλά και μονογονεϊκές οικογένειες. Είναι άτομα τα οποία έχουν δηλώσει το πρόβλημά τους στον Δήμο Αθηναίων και που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, αφού δεν έχουν λεφτά ούτε τα παιδιά τους να ταΐσουν. Δυστυχώς, η λίστα είναι μεγάλη και εμείς καλούμαστε να επιλέξουμε από αυτήν όσους θα μείνουν στα διαμερίσματα. Το έργο μας είναι μεγάλο, αλλά ταυτόχρονα είναι και άχαρο, αφού κάποιοι θα εξακολουθήσουν να παραμένουν στον δρόμο», δηλώνει η κ. Μεσσήνη.

Πέρα από τη στέγαση, θα παρέχεται και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και φάρμακα με τους Γιατρούς του Κόσμου να δηλώνουν ενδιαφέρον για να προσφέρουν βοήθεια. Μια φαρμακευτική εταιρία θα προσφέρει όλα τα φάρμακα δωρεάν και ενώ οι κάτοικοι θα δέχονται και ψυχοκοινωνική στήριξη και ψυχολογική στήριξη από ψυχοθεραπευτές και ψυχολόγους.

Τα δυο καταστήματα που υπάρχουν στο ισόγειο της πολυκατοικίας, θα μεταμορφωθούν σε μαγειρείο και χώρο συνεύρεσης με βιβλιοθήκη και σαλόνι.

Η ΜΚΟ «Ανθρώπινοι Άνθρωποι», δέχεται καθημερινά τηλέφωνα συμπολιτών που προσφέρουν δωρεές. Δήμοι και ιδιοκτήτες σπιτιών τηλεφωνούν για ξενοίκιαστα σπίτια που διαθέτουν, ώστε να φιλοξενηθούν για τουλάχιστον δυο χρόνια και άλλες άστεγες οικογένειες. Άλλοι τηλεφωνούν για να δώσουν πράγματα που είχαν σε αποθήκες και είναι έτοιμα να χρησιμοποιηθούν ξανά.

Η κ. Μεσσήνη προσπαθώντας να ανακαινίσει και άλλα κτίρια για τους άστεγους, αναφέρει: «Κοιτάμε και άλλα διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε γύρω περιοχές. Είμαστε διατεθειμένοι να τα ανακαινίσουμε όσο μπορούμε και να τα μετατρέψουμε σε φιλόξενους χώρους για άτομα που ζουν στον δρόμο. Ήδη διεκδικούμε τρεις μεγάλους χώρους στο κέντρο, ενώ πέντε ευαισθητοποιημένοι πολίτες μάς έχουν παραχωρήσει τα διαμερίσματά τους. Στην ανακαίνιση σκεφτόμαστε μάλιστα να χρησιμοποιήσουμε μέλη των άστεγων οικογενειών, που είναι διατεθειμένα να μας βοηθήσουν και να εξασφαλίσουν ένα χαρτζιλίκι. Επόμενος στόχος μας είναι να γίνει προσπάθεια για την επανένταξη των ανθρώπων αυτών στην αγορά εργασίας».

Για όποιον θέλει να βοηθήσει, μπορεί να επικοινωνήσει στο τηλέφωνο 210-6727250 (anthropinoi-anthropoi.gr), ενώ όποιος θέλει μπορεί να στηρίξει οικονομικά μέσω του λογαριασμού 987-00-200

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved