Γιατί ο ρόλος του παππού και της γιαγιάς είναι «θησαυρός» μέσα στην οικογένεια;

Σήμερα γιορτάζουμε την παγκόσμια ημέρα τρίτης ηλικίας και δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στους πολύτιμους παππούδες και γιαγιάδες της οικογένειας!

Γιατί ο ρόλος του παππού και της γιαγιάς είναι «θησαυρός» μέσα στην οικογένεια;

Ένας ιδιαίτερος ρόλος μέσα στην οικογένεια, μια σχέση αγάπης, φροντίδας, σεβασμού... μια πολύτιμη σχέση! Στην Ελληνική οικογένεια ο παππούς και η γιαγιά ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της οικογένειας ενώ παλιότερα μέσα στο ίδιο σπίτι διέμεναν τρεις γενιές!

giagia06

Όλοι μας γνωρίσουμε και αναγνωρίζουμε ότι ο ρόλος τους είναι καταλυτικός ιδίως στο μεγάλωμα τους παιδιού μας! Γιατί;

- Οι γιαγιάδες που φροντίζουν τα παιδιά αφήνουν την μανούλα να βγει στην αρένα εργασίας
- Φροντίζουν να δίνουν λίγο χρόνο στην προσωπική ζωή των μητέρων κάνοντας ένα μίνι διάλειμμα από τον ρόλο της μητρότητας
- Οι παππούδες και οι γιαγιάδες βοηθούν στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού καθώς τα παιδιά βλέπουν τους παππούδες σαν δεύτερη οικογένεια
- Τους παρέχουν ασφάλεια και προστασία, κάτι καθοριστικό για την ψυχική τους ισορροπία όταν πρέπει να ενταχθούν σε κοινωνικές ομάδες

giagia02

Αδιαμφισβήτητα τα παιδιά πρέπει να περνούν χρόνο με τον παππού και την γιαγιά, να δέχονται απλόχερα την αγάπη τους, να τους δείχνουν τη δική τους και να λαμβάνουν το ενδιαφέρουν τους!

gaigia05

Από την άλλη πλευρά ο παππούς και η γιαγιά κυριολεκτικά ξαναγίνονται παιδιά, όταν καλούνται να βοηθήσουν στο μεγάλωμα του απιδιού καθώς η σχέση αυτή τους αναζωογονεί! Φυσικά, πολλές φορές εν γνώσει τους «κακομαθαίνουν» τα εγγόνια, αφού το μόνο που θέλουν είναι να τα βλέπουν ευτυχισμένα και χαρούμενα!

giagia03

Και τι κάνουμε εμείς οι γονείς σε αυτή τη περίπτωση;
- Μιλήστε μαζί τους με ήρεμο και ευγενικό τρόπο
- Εξηγήστε τους ότι πρέπει να ακολουθούν κοινή ρότα στο μεγάλωμα τους
- Προσπαθήστε να τους εξηγήσετε πως εσείς οι γονείς είστε υπεύθυνοι για εκείνα σε θέματα όπως υγείας, σχολείου, διατροφής και πολλά ακόμη
- όταν σας βάζουν τις φωνές λέγοντας σας πως ξέρουν καλύτερα από εσάς, κρατήστε την ψυχραιμία σας και επωφεληθείτε από τις συμβουλές τους!

GIAGIA01

Τέλος, μην ξεχνάτε πως αυτοί οι άνθρωποι μεγάλωσαν κι εσάς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο! Δώστε τους χώρο και χρόνο! Είναι πολύτιμοι και οι δυο και θα διαπιστώσετε πως το παιδί - το εγγόνι τους - μια μέρα θα τους ευχαριστεί!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved