Αυτές είναι οι μέθοδοι αντισύλληψης! Τις γνωρίζατε;

Υπάρχουν πολλές μέθοδοι αντισύλληψης αλλά σύμφωνα με έρευνες ο κόσμος και ειδικότερα οι γυναίκες, δεν τις γνωρίζουν. Ιδιαίτερα τα έφηβα παιδιά που τώρα κάνουν τα πρώτα τους δειλά βήματα, ανακαλύπτοντας το σώμα τους και τη σεξουαλικότητά τους, οφείλουν να είναι ενήμερα. 

Αυτές είναι οι μέθοδοι αντισύλληψης! Τις γνωρίζατε;

Η αντισύλληψη στη σεξουαλική ζωή είναι αναγκαία. Ο λόγος είναι ένας: η προστασία.

Οι μέθοδοι αντισύλληψης προστατεύουν από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ). Είναι κοινή ευθύνη ανάμεσα στο σύντροφο και στη γυναίκα αλλά οι περισσότερες μέθοδοι είναι για γυναίκες. Ωστόσο μόνο το προφυλακτικό προστατεύει από ΣΜΝ. Είναι επίσης σημαντική η ενημέρωση από τον γυναικολόγο, ο οποίος συμβουλεύει για την καλύτερη μέθοδο αντισύλληψης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Πάμε να δούμε παρακάτω τις μεθόδους αντισύλληψης:

Ορμονικές μέθοδοι: Είναι μια μέθοδος από την οποία λαμβάνεις ορμόνες μέσω χαπιών, ενέσεων και επιθεμάτων. Έχει πολλές εναλλακτικές και η χρήση του είναι εύκολη. Συνήθως περιέχουν προγεσταγόνα και οιστρογόνα. Είναι αρκετά αξιόπιστα ως προς το να μη μείνεις έγκυος. Συχνά παρουσιάζουν και κάποια οφέλη όπως καλύτερο δέρμα και μαλλιά και πιο σύντομες περιόδους. Άλλο ένα πλεονέκτημα που προσφέρει είναι ότι μπορείς να μέινεις έγκυος με το που διακόψεις τη μέθοδο. Παρόλα αυτά δεν προστατεύουν από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ). Επίσης, υπάρχει ένας αυξημένος κίνδυνος θρόμβωσης για όποια χρησιμοποιεί ορμονικές μεθόδους. Ο κίνδυνος θρόμβωσης αυξάνεται με κάποιους παράγοντες όπως η παχυσαρκία, η ηλικία, το κάπνισμα, το ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό θρόμβωσης, χειρουργική επέμβαση κ.α.

Για να μπορέσει μια κοπέλα στην εφηβεία ή μια γυναίκα να χρησιμοποιήσει αυτή τη μέθοδο, θα πρέπει να συμβουλευτεί το γυναικολόγο της. Οι ορμονικές μέθοδοι είναι:

Χάπι Συνδυασμού
Χάπι μόνο με προγεσταγόνο
Κολπικός Δακτύλιος
Αντισσυληπτικό Διαδερμικό Επίθεμα (Patch)
Ένεση
Εμφύτευμα
Επείγουσα Αντίσύλληψη (γνωστό ως «χάπι της επόμενης ημέρας»)

Ενδομητρικές μέθοδοι: Σε αυτή τη μέθοδο, καταφεύγουν γυναίκες που θέλουν να χρησιμοποιήσουν μακροπρόθεσμη αντισύλληψη έως και πέντε χρόνια. Τοποθετούνται από εκπαιδευμένο γυναικολόγο και έπειτα δε χρειάζονται καμία συντήρηση ούτε υπενθύμιση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως επείγουσα αντισύλληψη ενώ η γονιμότητα της γυναίκας επανέρχεται αμέσως μετά την αφαίρεσή τους. Γενικώς είναι μια πολύ καλή μέθοδος για όποια δε θέλει να ανησυχεί καθημερινά για μια αντισυλληπτική μέθοδο. Και εδώ δε λείπουν τα μειονέκτηματά τους. Οι δυο μέθοδοι μπορεί να προκαλέσουν ένα μικρό κίνδυνο μόλυνσης ενώ με το IUD με χαλκό ενδέχεται να αυξηθούν οι κράμπες και η αιμορραγία κατά τη περίοδο αλλα συνήθως μετά από τρεις μήνες, βελτιώνεται. Ούτε αυτή η μέθοδος παρέχει προστασία από τα ΣΜΝ. Τέλος υπάρχει και κίνδυνος μετατόπισης ή διάτρησης της μήτρας ή του τραχήλου. Οι τρόποι είναι:

Ενδομητρικό Σύστημα (IUS, γνωστό ως ορμονικό σπείραμα)
Ενδομητρική Συσκευή (IUD, γνωστή και ως σπείραμα χαλκού)

Μέθοδοι Φραγμού: Οι μέθοδοι αυτόι εμποδίζουν το σπέρμα να εισέλθει στη μήτρα. Αποτελούν μια εναλλακτική για γυναίκες που δεν επιθυμούν ή δε θέλουν να χρησιμοποιήσουν ορμονικές ή ενδομητρικές μεθόδους. Δε παρουσιάζουν παρενέργειες που σχετίζονται με ορμόνες γιατί δεν περιέχουν και προστατεύουν από ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη χωρίς να επιδρούν στον εμμηνορυσιακό κύκλο. Επίσης το προφυλακτικό είναι η μόνη αντισύλληψη που προστατεύει από τα ΣΜΝ. Παρόλα αυτά περιέχουν λιγότερη αξιοπιστία στην ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη από ότι οι ορμονικές ή οι ενδομητρικές μέθοδοι και χρειάζονται εξάσκηση για να χρησιμοποιούνται σωστά και με ασφάλεια. Οι τρόποι είναι:

Ανδρικό Προφυλακτικό
Γυναικείο Προφυλακτικό
Διάφραγμα μαζί με σπερματοκτόνο
Τραχηλική Κάψα μαζί με σπερματοκτόνο

Άλλες Μέθοδοι: Χρησιμοποιούνται συχνά ως εναλλακτική αντισύλληψη ιδιαίτερα από ζευγάρια με μακροχρόνια σχέση. Ωστόσο διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο για εγκυμοσύνη και δεν παρέχουν καμία προστασία από ΣΜΝ. Οι δυο μέθοδοι είναι:

Μέθοδος Ρυθμού
Διακεκομμένη Συνουσία

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved