Ξανά στο φως της δημοσιότητας τα 500 εξαφανισμένα παιδιά των φαναριών από το ίδρυμα Αγία Βαρβάρα

Σάλο είχε προκαλέσει πριν από δέκα περίπου χρόνια η υπόθεση των 644 παιδιών των φαναριών εξαφανίστηκαν ξαφνικά και κάτω από «περίεργες» συνθήκες από το ίδρυμα Αγία Βαρβάρα όπου και φιλοξενούνταν.

Ξανά στο φως της δημοσιότητας τα 500 εξαφανισμένα παιδιά των φαναριών από το ίδρυμα Αγία Βαρβάρα

Από το 1998 μέχρι το 2001, 644 παιδιά των φαναριών είχαν φιλοξενηθεί στο ίδρυμα Αγία Βαρβάρα στην Αθήνα, στο πλαίσιο του προγράμματος «Προστασία και Κοινωνική Φροντίδα των Παιδιών στο Δρόμο». Από αυτά, τα 487 είχαν «εξαφανιστεί».

Τελικά, σύμφωνα με το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη, 661 παιδιά πέρασαν από το Αγία Βαρβάρα. Από αυτά τα 90 παραδόθηκαν στους γονείς τους. Τα 47 μεταστεγάστηκαν σε παιδουπόλεις, τα 22 παρελήφθησαν από την αστυνομία και τα 502 χάθηκαν.

Το θέμα έρχεται και πάλι στην επιφάνεια μετά από ερώτηση της βουλευτού της Δημοκρατικής Αριστεράς Μαρίας Γιαννακάκη στην οποία απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου. Στην ερώτησή της η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, όπως αναφέρει δημοσίευμα από το ifemerida, επικαλείτο τις επικρίσεις που διατύπωνε σε βάρος των ελληνικών αρχών η Επιτροπή του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων, την 1η Ιουνίου 2012.

Με την ερώτησή της η βουλευτής ζητούσε να ενημερωθεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον υπουργό Εξωτερικών σε ποιες ενέργειες προέβησαν μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής του ΟΗΕ, τον Μάιο του 2012, κατά την οποία η ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης, για το θέμα αυτό, είχε δηλώσει : «Τον Απρίλιο του 2004, δημοσιεύθηκε έκθεση για την εξαφάνιση περίπου 500 παιδιών Ρομά αλβανικής καταγωγής που είχαν τοποθετηθεί στο Ίδρυμα Αγία Βαρβάρα και, το 2007, όλα τα έγγραφα και πληροφορίες για την υπόθεση προωθήθηκαν στις δημόσιες αρχές για τις ενέργειες τους. Όμως, πρέπει να αναγνωρισθεί ότι έκτοτε δεν έγινε καμία ενέργεια».

Στην απάντησή του ο κ. Αθανασίου γνωστοποιεί πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης έχει υποβάλει αίτημα προς τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, προκειμένου να ενημερωθεί διεξοδικά για όλα τα στοιχεία γύρω από την υπόθεση. Όπως αναφέρει, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στο υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζήτησε να ενημερωθεί διεξοδικά γι' αυτό το «ιδιαιτέρως ευαίσθητο, ζήτημα» και «ήδη, ζήτησε να πληροφορηθεί από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, αν για το ζήτημα έχει κινηθεί οποιαδήποτε ποινική διαδικασία και σε ποιο στάδιο βρίσκεται αυτή».

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved