Και, όμως, μία εγκυμοσύνη επηρεάζει και τις ανδρικές ορμόνες

Μέχρι τώρα ξέραμε ότι πολλοί άνδρες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης της συζύγου τους, παίρνουν και οι ίδιοι κιλά.

Και, όμως, μία εγκυμοσύνη επηρεάζει και τις ανδρικές ορμόνες

Κάτι οι λιγούρες της μέλλουσας μαμάς, κάτι τα πεσκέσια που έρχονται για την έγκυο (μιας και οι μαμάδες επιμένουν να πιστεύουν ότι μία έγκυος τρώει για δύο), κάτι οι βραδινές επιθυμίες για πίτσα ή παγωτό, πόσο «βράχος» να σταθεί στους πειρασμούς και ο μπαμπάς; Έτσι, έχουμε τα περίφημα κιλά εγκυμοσύνης και για τον άνδρα.

Ωστόσο, σχετικές έρευνες έρχονται και υποστηρίζουν ότι και οι άνδρες υποφέρουν από συμπτώματα... εγκυμοσύνης!
Μπορεί να μην έχουν τις πρωινές ναυτίες, τις ζαλάδες, όμως και εκείνοι παρουσιάζουν – σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες – συμπτώματα. Όπως ισχυρίζονται Αμερικανοί επιστήμονες, οι ορμόνες των μελλοντικών μπαμπάδων επηρεάζονται μερικούς μήνες, πριν τον ερχομό του μωρού. Η προοπτική της πατρότητας ρίχνει δύο βασικές ορμόνες του άνδρα, την τεστοστερόνη και την οιστραδιόλη. Και όπως εξηγούν οι ερευνητές, οι αλλαγές αυτές βοηθούν τους άνδρες να δεθούν με τα μωρά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του American Journal of Human Biology, οι ερευνητές μελέτησαν τα επίπεδα ορμονών 29 ζευγαριών, σε τέσσερις φάσεις της εγκυμοσύνης. Και παρατήρησαν ότι στους άνδρες έπεσαν οι δύο αυτές βασικές ορμόνες.

«Τα ευρήματα μας υποδηλώνουν ότι οι αλλαγές αυτές μπορεί να ξεκινούν πολύ νωρίτερα, κατά τη μετάβαση προς την πατρότητα», εξηγεί η ερευνήτρια Robin Edelstein από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Και τονίζει πως αν και δεν γνωρίζουν γιατί συμβαίνουν οι αλλαγές αυτές, θα μπορούσαν, όμως, να λειτουργήσουν έτσι, ώστε να προετοιμάσουν τους άνδρες να γίνουν μπαμπάδες και να γίνει ακόμη πιο τρυφερή η σχέση με τη σύζυγό τους. Κι αυτό διότι, η πτώση, κυρίως, της τεστοστερόνης σημαίνει ότι οι άντρες γίνονται λιγότερο επιθετικοί και περισσότερο περιποιητικοί.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved