Τα 10 λάθη που κάνουμε ως γονείς και δεν το καταλαβαίνουμε

Τα κάνουμε όλοι οι γονείς αυτά τα λάθη!!!

Μία Μαμά
Τα 10 λάθη που κάνουμε ως γονείς και δεν το καταλαβαίνουμε

Τι συμβαίνει, όμως, όταν δεν συνειδητοποιούμε ότι κάποιες συμπεριφορές μας μπορεί να τα βλάψουν; Η πρόθεσή μας μπορεί να είναι η καλύτερη, όμως το αποτέλεσμα είναι πιθανό να προκαλέσει προβλήματα στα αγγελούδια μας. Συγκεντρώσαμε 10 συχνά λάθη προς… μελλοντική αποφυγή!

Τους δίνουμε πάρα πολλές επιλογές

Αρκετοί θεωρούμε ότι τα παιδιά μας πρέπει έχουν απεριόριστες επιλογές, ενώ στην πραγματικότητα έτσι τα μπερδεύουμε και τα κάνουμε αναποφάσιστα.

Τα επαινούμε για οτιδήποτε κάνουν

Με αυτό τον τρόπο μερικά παιδάκια καταλήγουν να μην κάνουν απολύτως τίποτα, αν δεν ακούσουν εγκωμιαστικά σχόλια…

Προσπαθούμε να τα κάνουμε χαρούμενα

Τα μικρά μας πρέπει να μάθουν μόνα τους να είναι ευτυχισμένα. Δεν γίνεται να τα πιέζουμε να νιώθουν θετικά συναισθήματα, πρέπει να τα «κατακτήσουν» μέσα από τις δικές τους ενέργειες και πράξεις.

Τα κακομαθαίνουμε

Έτσι, τα κάνουμε να πιστεύουν πως τα υλικά αγαθά φέρνουν την ευτυχία. Συνεπώς, τους είναι δύσκολο να απολαύσουν αυτά που ήδη έχουν και δεν νιώθουν ποτέ ικανοποίηση και πληρότητα…

Τα κρατάμε διαρκώς απασχολημένα

Πιστεύουμε πως οι δραστηριότητες, όπως τα αθλήματα, θα τα κάνουν πιο ισορροπημένα και υγιή άτομα, όμως κάποιες φορές το παρακάνουμε και αυτό μπορεί να μην έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δεν τα αφήνουμε να βαρεθούν και έτσι δεν τους επιτρέπουμε να γίνουν δημιουργικά, να βάλουν τη φαντασία τους να δουλέψει και να βρουν αυτό που τα εκφράζει πραγματικά, προκειμένου να μην βαριούνται!

Αποκρύπτουμε σημαντικές πληροφορίες για θέματα όπως το σεξ

Πολλοί γονείς δεν νιώθουν άνετα να μιλήσουν για το σεξ και το αποφεύγουν. Έτσι, τόσο τα κορίτσια όσο και τα αγόρια δεν ξέρουν πώς να προστατέψουν τον εαυτό τους και δεν γνωρίζουν σημαντικές πληροφορίες για θέματα που αφορούν στη σεξουαλικότητα.

Είμαστε επικριτικές

Θεωρούμε ότι έτσι θα κάνουμε καλύτερα τα παιδιά μας. Θέλουμε να είναι τέλεια σε οτιδήποτε κάνουν. Δεν συνειδητοποιούμε ότι μαθαίνουν από τα λάθη τους. Τα κατακρίνουμε και τα μαλώνουμε κάθε φορά που κάνουν λάθος, με αποτέλεσμα να αισθάνονται ότι δεν αξίζουν και να έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Τα απειλούμε

Καμιά φορά με τις πράξεις μας μπορεί να κάνουμε τα μικρά μας να πιστέψουν ότι δεν τα αγαπάμε πραγματικά. Με μία απειλή για παράδειγμα, μπορεί να τους δημιουργήσουμε πάρα πολύ μεγάλη ανασφάλεια.

Τα αφήνουμε να περνούν πολλές ώρες μπροστά από την οθόνη

Αρκετές φορές προκειμένου να ολοκληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας, αφήνουμε τα παιδιά μας να παίζουν σε ταμπλέτες και υπολογιστές ή να βλέπουν τηλεόραση. Έτσι, σταδιακά χάνουμε τη μεταξύ μας επικοινωνία και δεν περνάμε ποιοτικό χρόνο μαζί.

Δεν τους διαβάζουμε γιατί θεωρούμε ότι είναι πολύ μικρά

Αυτή η διαδικασία θα τα κάνει να μείνουν σιωπηλά για λίγη ώρα, να συγκεντρωθούν και να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους. Με το να τους διαβάζουμε, τα προετοιμάζουμε για να πάνε στο σχολείο και τους μαθαίνουμε να σκέφτονται δημιουργικά.

πηγή: popsugar.com

Διαβάστε επίσης:
Φυσιολογική γέννα ή καισαρική, δεν με κάνει λιγότερο ή περισσότερο δυνατή

Να κοιτάς τη δουλειά σου και μην ασχολείσαι με το αν δίνω ακόμα πιπίλα στο παιδί μου

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved