Ένα γράμμα για τις μανούλες που υποφέρουν από κατάθλιψη

Μία μαμά, που υπέφερε από κατάθλιψη, στέλνει ένα γράμμα ενθάρρυνσης προς όλες τις μανούλες, οι οποίες βρίσκονται στην ίδια θέση, που ήταν και εκείνη.

Μία Μαμά
Ένα γράμμα για τις μανούλες που υποφέρουν από κατάθλιψη

Το να είσαι μαμά είναι από μόνο του, πολύ δύσκολο. Μπορείς, λοιπόν, να φανταστείς πόσο δύσκολο είναι, να είσαι μαμά με κατάθλιψη. Και υπάρχουν φορές, που δε μοιάζει, είναι ακατόρθωτο. Στη σελίδα themighty.com, μία μαμά που υπέφερε από κατάθλιψη και κατάφερε να την ξεπεράσει, στέλνει ένα γράμμα σε όλες τις μανούλες, που βρίσκονται στην ίδια θέση.

«Ξέρω δεν σας είναι εύκολο να διαβάζεις άρθρα με μανούλες, που απολαμβάνουν στιγμές ευτυχίας και ξεγνοιασιάς με τα παιδιά τους. Δε μπορείς να πάρεις μέρος στη «μάχη» εργαζόμενη μαμά vs μαμάς που μένει στο σπίτι.

Είσαι πολύ απασχολημένη με τα δικά σου. Είσαι απασχολημένη με το να αγωνίζεσαι κάθε πρωί που ξυπνάς να ανεβάσεις λίγο τη διάθεση σου, να πείσεις τον εαυτό σου ότι μπορεί να ανταπεξέλθει στη μέρα που μόλις ξεκίνησε. Είσαι απασχολημένη με το να αναρωτιέσαι ξανά και ξανά τι πήγε στραβά με εσένα, τι κάνεις λάθος, γιατί δε μπορείς να αισθανθείς «κανονικός» άνθρωπος. Γιατί πρέπει να είσαι ΕΣΥ μία στις οκτώ γυναίκες, που θα υποφέρουν από κατάθλιψη.

Θέλεις τόσο πολύ να ξυπνήσεις κι εσύ ευδιάθετη, ενθουσιασμένη για τη μέρα που έρχεται. Να φτιάξεις ένα υπέροχο πρωινό για την οικογένεια σου, να ετοιμάσεις τα παιδιά χωρίς φωνές, αλλά μόνο με χαμόγελο. Να καταστρώσεις τα πλάνα σου για το υπόλοιπο της ημέρας. Θέλεις τόσο πολύ να είσαι και εσύ μία μαμά, όπως οι φίλες σου, που τις βλέπεις στο facebook. Πραγματικά, θέλεις πολύ να είσαι μία «κανονική» μαμά.

katathlipsi



Νιώθεις αμηχανία, με το τι θα σκέφτονται οι φίλες σου, επειδή δεν κάνεις πολλές δραστηριότητες με τα παιδιά σου. Γιατί δε συμμετέχεις σε συναντήσεις που κανονίζουν οι άλλες μαμάδες. Θέλεις τόσο πολύ να απολαμβάνεις τις μικρές και απλές στιγμές της καθημερινότητας, με τα παιδιά σου. Ωστόσο, υπάρχει κάτι που σε εμποδίζει να γευτείς τη ζωή, στο μέγιστο βαθμό της. Ένας πόνος, ότι δεν αξίζει η ζωή που ζείτε.

Όμως, το ξέρεις ότι δεν είναι έτσι. Έχεις και τις καλές σου μέρες και τότε συνειδητοποιείς ότι η ζωή είναι ωραία και όταν έχεις παιδιά, είναι απλά υπέροχη.

Πάρε, λοιπόν, βαθιά ανάσα. Να ξέρεις ότι δεν είσαι μόνη σου. η οικογένεια σου, οι φίλοι σου σε αγαπάνε. Και ας μην καταλαβαίνουν τον πόνο, που νιώθεις.

Αλλά, εγώ σε καταλαβαίνω. Καταλαβαίνω την αγωνία σου να είσαι ευτυχισμένη. Να χαίρεσαι κι εσύ τις στιγμές, να γελάς, να διασκεδάζεις, όπως κάνουν όλοι γύρω σου. Να απολαμβάνεις τις στιγμές με τα παιδιά σου, να τα καμαρώνεις που μεγαλώνουν μέρα με τη μέρα.

Τα παιδιά σου, ο άνδρας σου, η οικογένεια σου, οι φίλοι σου, όλοι τους σε χρειάζονται. Σε έχουν ανάγκη, έχουν ανάγκη εσένα, ακόμη και όταν είσαι σε κατάθλιψη. Ακόμη και όταν χάνεις την ψυχραιμία σου. όταν τους φωνάζεις, όταν δε μπορείς να σηκωθείς από το κρεβάτι, όταν είσαι χαμένη στις δικές σου σκέψεις, όταν δεν έχεις όρεξη για εκείνους, όχι γιατί δε θέλεις, αλλά γιατί δε μπορείς.
Όλοι τους είναι εκεί για εσένα.

Ακόμη και αν δεν τον πιστεύεις, είναι εκεί. Σε περιμένουν για να σε βοηθήσουν. Μίλησε τους, στηρίξου σε εκείνους. Μίλησε και στα παιδιά σου. Πες τους ότι η καρδιά της μανούλας πονάει…

Διαβάστε επίσης

Πότε η μητρότητα οδηγεί στην κατάθλιψη και το Burnout

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved