«Ας είμαστε ειλικρινείς, κανένας γονιός δεν είναι τέλειος, γι΄αυτό σταματήστε την κριτική»

Τα social media πρωταγωνιστούν στη ζωή μας, καθώς πολλοί τα επιλέγουν για να δημοσιεύσουν φωτογραφίες από την ...τέλεια ζωή τους.

«Ας είμαστε ειλικρινείς, κανένας γονιός δεν είναι τέλειος, γι΄αυτό σταματήστε την κριτική»

Δεν γνωρίζω τι απ' όλα αυτά είναι πραγματικότητα ή επιθυμία.

Το λυπηρό είναι ότι υπάρχουν πολλοί γονείς εκεί έξω που πιστεύουν ότι όλα όσα βλέπουν είναι πραγματικά: Οι τέλειες σχέσεις, τα τέλεια σπίτια, η τέλεια οικογένειά τους.

Λοιπόν ας είμαστε ειλικρινείς, κανείς δεν είναι τέλειος και σίγουρα δεν κυκλοφορεί στον πλανήτη ένας μόνος τύπος γονιού.

Κάνουμε λάθη ως γονείς, δεν έχουμε απαντήσεις για όλα ενώ ακόμα και οι δοκιμασμένες μέθοδοι ανατροφής ενός παιδιού δεν λειτουργούν για όλους με τον ίδιο τρόπο.

Καθημερινά, βλέπω ανθρώπους να επικρίνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πολλούς γονείς για τον τρόπο ανατροφής των παιδιών τους και μένω έκπληκτη από το θράσος τους. Ο καθένας με το έτσι θέλω ασκεί κριτική, κάνει απαράδεκτους χαρακτηρισμούς, και προσπαθεί να πείσει τους υπόλοιπους χρήστες για την ορθότητα της κριτικής του.Χωρίς να γνωρίζει τι έχει γίνει, τι έχει προηγηθεί, ποια είναι η σχέση του παιδιου με τους γονείς του, σχολιάζει και κριτικάρει, λαμβάνοντας υπόψιν ένα ποστ ή μια φωτογραφία. Τόσο ...αντικειμενικά.

Τι κάνει τους ανθρώπους να συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Είναι η ανωνυμία ή η έλλειψη προσωπικής επαφής που τους κάνει να πιστεύουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να λένε οτιδήποτε τους έρθει στο μυαλό;

Αυτό που βλέπουμε στα social media είναι μόνο ένα μικρό απόσπασμα, μια στιγμή από τη ζωή του άλλου, που απ'ότι φαίνεται αρκεί για να βγάλει ο άλλος τα συμπεράσματά του.

Δεν θα προσποιηθώ ότι κι εγώ δεν έχω διαβάσει ένα άρθρο ή μια κριτική για γονείς που συμπεριφέρθηκαν με τον άλφα ή βήτα τρόπο. Πώς δεν έβγαλα κι εγώ γρήγορα συμπεράσματα. Ηταν η περίοδος που φώναζα συνεχώς στα παιδιά μου για πράγματα που αν τα έβλεπε κάποιος μεμονωμένα θα με χαρακτήριζε κακό γονιό.

Ομως αυτή είναι η ουσία; Οι αποσπασματικές στιγμές μιας γεμάτης καθημερινότητας;

Ξέρω ότι ίσως μερικοί από εσάς διαβάζετε αυτά που γράφω ενώ κάθεστε στο τέλειο καθαρό και τακτοποιημένο σπίτι σας, λέγοντας στον εαυτό σας ότι δεν θα κάνετε ποτέ τέτοιου είδους λάθη.

Αλλά με βεβαιότητα σας λέω ότι θα κάνετε. Θα υπάρξουν ατυχήματα, τα παιδιά σας θα βρεθούν σε κίνδυνο πιο γρήγορα από ό, τι μπορεί να επεξεργαστεί ο εγκέφαλός σας, θα πάρετε αποφάσεις με τις οποίες δεν θα συμφωνούν όλοι.

Αυτό που πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε ως γονείς είναι να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας, με τα λάθη και τις ατέλειες μας και αντί να ξεσπάμε στους άλλους,να δείχνουμε κατανόηση.

Της Elisha Wilson Beach

Απόδοση: Νίκη Παπανικολάου

Διαβάστε επίσης

«Τέλειος γονιός»: Ποιος δίνει τον ορισμό της τελειότητας;
Δεν υπάρχει η «μαγική συνταγή» για να μεγαλώσεις τέλεια το παιδί σου

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved