«Όλα θα πάνε καλά» - Αφιερωμένο στη μητέρα που στέλνει το πρώτο της παιδί στο σχολείο

Ήρθε η στιγμή που το παιδάκι σου θα πάει σχολείο για πρώτη φορά.

«Όλα θα πάνε καλά» - Αφιερωμένο στη μητέρα που στέλνει το πρώτο της παιδί στο σχολείο

Επειδή πριν ακριβώς ένα χρόνο, τέτοια εποχή, ήμουν στη θέση σου, αντιλαμβάνομαι ότι είσαι νευρική, νοιώθεις ανασφάλεια και πιάνεις τον εαυτό σου να βουρκώνει...

Λόγω εμπειρίας σου λέω ότι καταλαβαίνω πώς νιώθεις. Για να είμαι ειλικρινής, δεν θέλω τίποτα άλλο από το να σε κλείσω στην αγκαλιά μου και να σου πω πόσο σε καταλαβαίνω και ότι όλα θα πάνε καλά . Αλλά επειδή δεν μπορώ, σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σου μερικές ιδέες και συμβουλές:

Θα είναι πάντα το μωρό σου. Πάντα

Όταν η κόρη μου ξεκίνησε πέρυσι το νηπιαγωγείο, άκουγα απ’ όλους πώς δεν είναι μωρό πια και πως δεν πρέπει να ανησυχώ τόσο πολύ. Και ενώ μέσα μου το επαναλάμβανα συνεχώς, για μένα ήταν, είναι και θα παραμείνει το μικρό μου ζιζάνιο, το μικρό μου κοριτσάκι.
Ακόμα θέλει να τρυπώνει στο κρεβάτι μας κάθε βράδυ, της φτιάχνω το πρωινό της, την παίρνω αγκαλιά και δεν χορταίνω να της δίνω φιλιά.
Πάντα θα είναι τα μωρό μας. Ακόμη και όταν θα τα βοηθάμε με τα δικά τους παιδιά.

Είσαι - ακόμη - ο άνθρωπός του

Στην αρχή θα σου φανεί αρκετά περίεργο να μιλάνε για το παιδί σου άλλοι άνθρωποι . Οι εκπαιδευτικοί έχουν πλέον λόγο για το παιδί σου και εσύ έχεις την υποχρέωση να τους ακούς. Αλλά θυμήσου ότι εσύ είσαι ο ...ειδικός, ο άνθρωπός του, αυτός που θα γνωρίζει πάντα ποιο είναι το καλύτερο για το παιδί του.

Ο δάσκαλος θέλει να σε ακούει

Η συχνή επικοινωνία με τον εκπαιδευτικό είναι απαραίτητη προκειμένου να υπάρχει μια καλή συνεργασία για το καλό του παιδιού σου. Μην αμελείς να πηγαίνεις στις συναντήσεις που γίνονται για τους ελέγχους και να επιδιώκεις να ενημερώνεσαι τακτικά για την εξέλιξη του παιδιού σου.

Μπορεί να αισθανθείς αποξενωμένη

Δεν το λέω για να σε τρομάξω αλλά για να μάθεις ότι δεν είσαι μόνη σου. Κάθε φορά που σου απαντάει μονολεκτικά στην ερώτησή σου, μην απογοητεύεσαι.
Μπορεί να είναι δύσκολο να εξοικειωθείς με το γεγονός ότι το παιδί σου ζει πράγματα που εσύ δεν γνωρίζεις. Να θυμάσαι ότι αυτό είναι φυσιολογικό. Έχε επίσης κατά νου, ότι είναι σε άριστα χέρια και περνάει καλά.

Να είσαι οργανωτική

Αφιέρωσε, αν μπορείς, λίγο χρόνο για να οργανώσεις καλύτερα το χρόνο σου. Ετοίμασε το κολατσιό του παιδιού από το βράδυ, επέλεξε τα ρούχα που θα φορέσει, τσέκαρε την τσάντα του. Καθιέρωσε μια πρωινή ρουτίνα έτσι ώστε να μην τρέχεις πανικόβλητη και να μην είσαι μέσα στο άγχος και τα νεύρα.
Μπορείς να απολαύσεις (αν μπορείς) τον ελεύθερο χρόνο που έχεις Δεν πρέπει να αισθάνεσαι ενοχές αν μπορείς να αξιοποιήσεις τον λίγο ελεύθερο χρόνο που μπορεί να έχεις όταν το παιδί σου πάει σχολείο. Μπορείς να επιστρέψεις σε ένα χόμπι ή στη δουλειά σου, ή ακόμα και να απολαύσεις έναν καφέ με την ησυχία σου.

Μαμά, πίστευες ότι δεν θα επιβίωνες έχοντας ένα νεογέννητο, αλλά το έκανες με επιτυχία. Και να, τώρα, είσαι εδώ με το «μεγάλο» σου παιδί να πηγαίνει σχολείο για πρώτη φορά και είναι πραγματικά τόσο όμορφο συναίσθημα. Όπως και όλα όσα θα ακολουθήσουν.

Σου το υπόσχομαι, όλα θα πάνε μια χαρά. Στην πραγματικότητα, θα είναι κάτι παραπάνω από καλά. Θα είναι υπέροχα, μοναδικά!

Της Diana Spalding για το mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved