Όσα φοβόμουν να συζητήσω ως νέα μαμά

Η πρώτη φορά που μια γυναίκα γίνεται μητέρα κατακλύζεται από πολλά και έντονα συναισθήματα.

Μία Μαμά
Όσα φοβόμουν να συζητήσω ως νέα μαμά

Μαζί με την ευτυχία και την ευγνωμοσύνη που νιώθει, αισθάνεται παράλληλα και φόβο για το αν θα καταφέρει να μεγαλώσει σωστά το μωρό της.
Η αλήθεια είναι ότι οι νέες μαμάδες δεν μιλάνε συχνά για τις ανησυχίες που έχουν, τις αμφιβολίες που τις ταλανίζουν, για το άγχος μήπως κάνουν κάτι λάθος. Η Liza Wyles, αποφάσισε να γράψει για όσες μαύρες σκέψεις έκανε όταν γέννησε το πρώτο της μωρό.

«Στην οικογένειά μου, δεν μιλούσαμε πολύ για τα συναισθήματά μας. Πάντα έπρεπε να βρίσκω έναν τρόπο να τα «χειριστώ». Ως αποτέλεσμα, πολλά από τα συναισθήματά μου τα είχα ...καταστείλει. Ναι, είχα τη δυνατότητα να αισθάνομαι ευτυχία ή θλίψη, αλλά πάντα ένιωθα ότι θα επιβάρυνα τους ανθρώπους αν εξωτερίκευα κάποιο αυτά.

Το να μην μιλάω όμως για τα συναισθήματά μου, ειδικά για τα «σκοτεινά», δεν ήταν και δεν είναι υγιές. Ποτέ δεν ένιωσα ότι κάποιος πραγματικά με κατάλαβε αλλά ήταν δική μου υπαιτιότητα. Θέλω να πω, σπάνια ανοίχτηκα αρκετά για να του δώσω πραγματικά την ευκαιρία να καταλάβω κάτι για μένα.

Αποκτώντας το πρώτο μου παιδί ένιωσα πλήθος νέων συναισθημάτων και παράλληλα έμαθα ότι δεν μπορώ να συνεχίσω να κρύβω όλα όσα αισθάνομαι. Πρέπει να μιλήσω, ακόμη και για τα πράγματα που ανησυχώ μήπως οι άλλοι θεωρήσουν γελοία, γιατί δεν θέλω να αισθάνομαι μόνη μου, ειδικά τώρα που είμαι νέος γονιός και έχω την φροντίδα ενός ανήμπορου πλάσματος. Φοβόμουν λοιπόν να μιλήσω για όσα με απασχολούσαν:

1.Φοβόμουν μήπως τραυματίσω με κάποιο τρόπο το μωρό μου.
2. Φοβόμουν μήπως δεν επιλέγαμε το σωστό όνομα.
3. Φοβόμουν μήπως δεν το αγαπήσω αρκετά.
4. Φοβόμουν μήπως το δέσιμο μας δεν θα ήταν ισχυρό.
5. Φοβόμουν και δεν ήθελα τον τρόπο καιρό να με αγγίζουν οι άλλοι.
6. Φοβόμουν ότι δεν θα ήμουν ποτέ πια ελκυστική.
7. Φοβόμουν ότι από εδώ και πέρα η ζωή μου θα ήταν διαφορετική και δεν ήξερα αν θα μου άρεσε.
8. Φοβόμουν ότι δεν θα μπορούσα να είμαι καλή μητέρα, εργαζόμενη και σύζυγος.
9. Φοβόμουν για τις περίεργες σκέψεις που έκανα και τα αρνητικά συναισθήματα που ένιωθα.

Πηγή: romper.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved