Οι «σκοτεινές» αλήθειες της μητρότητας που ποτέ μια μαμά δε λέει φωναχτά

Πόσες από εσάς συμφωνείτε με την Kristen Oganowski που έγραψε τις παρακάτω αλήθειες για τη μητρότητα;

Οι «σκοτεινές» αλήθειες της μητρότητας που ποτέ μια μαμά δε λέει φωναχτά

Πρόσφατα ένα φιλικό μας ζευγάρι που περιμένει παιδί, ζήτησε από το σύζυγό μου και μένα, κάποιες χρήσιμες συμβουλές.

Στην αρχή, μιλήσαμε για όσα είναι γνωστά και συνήθως κοινά για όλους τους γονείς: για τα ξενύχτια, το άλλαγμα της πάνας, το καθάρισμα του μωρού, το καθημερινό του μπάνιο, το κλάμα που πολλές φορές δεν ξέρεις την αιτία.

Για κάποιο λόγο όμως,- ίσως γιατί αγαπώ αυτά τα παιδιά που θα γίνουν γονείς ή γιατί ένιωσα κάτι δυνατό μέσα μου- είπα μερικές αλήθειες για την ανατροφή των παιδιών, «σκοτεινές» που δεν συνηθίζονται να λέγονται.

Προς μεγάλη μου έκπληξη, αντί να φοβηθούν και να μείνουν άφωνα, τα δύο αυτά παιδιά με ευχαρίστησαν που ήμουν τόσο ειλικρινής γι΄ αυτές τις όχι και τόσο γνωστές πλευρές της μητρότητας.

Και έτσι σκέφτηκα, ότι ίσως οι δικές μου «σκοτεινές» αλήθειες για την ανατροφή των παιδιών είναι αυτές που ο καθένας πρέπει να ξέρει.

1. Μπορεί να μετάνιωσες που έγινες γονιός

Λίγοι είναι οι γονείς που έχουν το θάρρος ή τη γενναιότητα να παραδεχτούν ότι μετάνιωσαν που έκαναν παιδί. Θα στοιχημάτιζα όμως ότι πολλοί από εσάς έχετε αισθανθεί, φευγαλέα, κυρίως λόγω εξάντλησης, λύπη για το πώς είναι η ζωή σας. Ειδικά τις φορές εκείνες που κλειδωθήκατε στο μπάνιο για να κλάψετε με την ησυχία σας.

2. Μπορεί να χάσεις τους φίλους σου

Η μητρότητα αναδιαμορφώνει τη ζωή μας. Με κάποιους φίλους μας θα συνεχίσουμε να κάνουμε παρέα αλλά με κάποιους άλλους, όχι.

3. Μπορεί να εγκαταλείψεις κομμάτια που εαυτού σου που αγαπούσες πολύ

Τα παιδιά μας δεν είναι, και δεν πρέπει να θεωρούνται, ως προεκτάσεις του εαυτού μας. Το να είσαι γονιός μπορεί να σε γεμίσει με αγάπη, θαυμασμό και χαρά. Αλλά δεν μπορεί να αναπληρώσει τις πιθανές αγάπες και χαρές που αντλούμε και από άλλα πράγματα.

alithies gia ti mitrotita

4. Μπορεί να αισθανθείς μια μέρα το παιδί σου ως έναν ξένο

Αυτή η στιγμή θα μπορούσε να είναι όταν θα σας πει για πρώτη φορά ότι σας μισεί. Θα αναρωτιόσαστε αν είναι το παιδί σας αυτό που ξεστόμισε τέτοια λέξη. 'Η, τη στιγμή που θα σας απογοητεύσει. Επίσης, η στιγμή που θα συνειδητοποιήσετε ότι έχει φύγει ή ότι έχει τους δικούς τους φίλους, τις δικές του ιδέες, τη δική του ζωή. Μερικές φορές αυτό είναι πολύ όμορφο, άλλες πάλι, τρομακτικό.

5. Μπορεί να έρθεις αντιμέτωπη με σκληρές αλήθειες για τους γονείς σου

Το να είσαι γονιός είναι σα να έχεις έναν μεγεθυντικό φακό μπροστά σου και να βλέπεις τα λάθη που έκαναν οι δικοί σου γονείς όταν ήσουν παιδί. Αλλά βλέπεις παράλληλα ότι κάνεις τα ίδια λάθη με τους γονείς σου και επιπλέον νέα λάθη, που είναι ολοδικά σου.

6. Μπορεί να καταλάβεις, για πρώτη φορά, τρομακτικά πράγματα

Πριν αποκτήσεις παιδί, σου φαινόταν τρομερή και μόνο η σκέψη μια μάνα να ταρακουνά ή να ουρλιάζει στο μωρό της. Όταν όμως γίνεσαι γονιός αντιλαμβάνεσαι ότι τα πράγματα μπορεί να μην είναι όπως φαίνονται. Για παράδειγμα, όταν το μωρό μου έκλαιγε ασταμάτητα, το πήρα στην αγκαλιά μου και προσπαθούσα να το ηρεμήσω χωρίς αποτέλεσμα. Όταν ένοιωσα τον εαυτό μου να φτάνει και να ξεπερνά τα όρια του, το άφησα να κλαίει για λίγο στην κούνια, προκειμένου να μην βάλω τις φωνές. Με καταλαβαίνετε;

7. Μπορεί να νιώθεις την καρδιά σου να πάει να σπάσει

Η καρδιά μου σπάει όταν τα παιδιά μου φεύγουν από το σπίτι χωρίς εμένα. Σπάει όταν σκέφτομαι όλα εκείνα τα πράγματα από τα οποία δεν μπορώ να τα προστατεύσω. Σπάει όταν σκέφτομαι ότι μπορεί να τους συμβεί κάτι κακό.

Η καρδιά μου σπάει από την αγάπη μου για τα παιδιά μου. Και αυτή είναι μια διαφορετική, πιο σκοτεινή, πιο βαθιά, πιο προβληματική και πιο οδυνηρή αγάπη από οτιδήποτε άλλο είχα φανταστεί πριν αποκτήσω παιδιά.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved