Ποιος είπε ότι οι πρώτοι μήνες με το νεογέννητο μωρό είναι μοναδικοί;

Οι άνθρωποι πρέπει να σταματήσουν να εξιδανικεύουν τους πρώτους μήνες με το μωρό στο σπίτι. Η αλήθεια είναι ότι η πραγματική ζωή ξεκινά με την επιστροφή μας από το μαιευτήριο. Και ναι, οι πρώτες μέρες μπορεί να σε κάνουν να αισθανθείς ονειρικά κρατώντας το μωρό στην αγκαλιά σου, μυρίζοντας αυτή την τόσο ξεχωριστή μυρωδιά του, αλλά η προσαρμογή στο θαυμαστό κόσμο της μητρότητας είναι πολύ δύσκολη.

 

Ποιος είπε ότι οι πρώτοι μήνες με το νεογέννητο μωρό είναι μοναδικοί;

Ο καθένας έχει την εμπειρία του και όλες οι περιπτώσεις δεν είναι ίδιες. Άλλωστε, μιλάω εκ πείρας μετά από δύο παιδιά. Εκείνο που λέω είναι ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν αναφερόμαστε στους πρώτους μήνες μετά τον τοκετό, διότι εξιδανικεύουμε μια περίοδο που συχνά δεν είναι τόσο εύκολη για όλες τις μητέρες. Οι λόγοι; Πολλοί, και οι πιο συνηθισμένοι οι εξής:

-Baby blues ή επιλόχεια κατάθλιψη
Αν και υπάρχουν κοινά συμπτώματα ανάμεσα στην επιλόχεια κατάθλιψη και τα baby blues, η διαφορά τους έγκειται κυρίως στο χρόνο διάρκειας.
Σύμφωνα με στοιχεία, 8 στις 10 γυναίκες βιώνουν το φαινόμενο "baby blues", το οποίο οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές που δέχεται το σώμα την εβδομάδα μετά τη γέννα. Ενώ οι γυναίκες περιμένουν να είναι ευτυχισμένες συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, με αποτέλεσμα να είναι ευσυγκίνητες, νευρικές και ευέξαπτες.
Έκλαψα τόσες πολλές φορές και συνήθως όταν ήμουν μόνη. Δεν ήθελα να μάθει κανείς για το πώς ένιωθα γιατί φαινόταν τόσο λάθος.

-Κολικοί μωρού
Είναι εξαιρετικά συνηθισμένη κατάσταση και εμφανίζεται περίπου στο 40% των βρεφών. Ξεκινά μεταξύ 3ης και 6ης εβδομάδας ζωής και σε ποσοστό περίπου 60% υποχωρούν τον 3ο μήνα, ενώ στο 90% των περιπτώσεων υποχωρούν τον 4ο μήνα. Εμφανίζεται με ίδια συχνότητα σε: αγόρια και κορίτσια, τελειόμηνα ή πρόωρα βρέφη, στο 1ο ή σε επόμενο παιδί της οικογένειας.
Το πρώτο παιδί μου είχε κολικούς και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Ειλικρινά νόμιζα ότι θα χάσω το μυαλό μου. Ο σύζυγός μου και εγώ περάσαμε τις πρώτες μήνες της ζωής της κόρης μας κρατώντας τη σε όρθια θέση και διανύοντας χιλιόμετρα μέσα στο σαλόνι μας. Κάθε φορά που σταματούσαμε, εκείνη άρχιζε να κλαίει. Ήταν κόλαση.

-Εξάντληση
Η έλλειψη ύπνου κάνει τα πάντα χειρότερα. Οι πρώτοι μήνες τον τοκετό είναι εξαντλητικές. Ήθελα τόσο πολύ να κοιμηθώ αλλά δεν προλάβαινα καθώς το μωρό με χρειαζόταν. Ήταν πολύ δύσκολη εποχή...

-Θηλασμός
Όλοι λένε τις νέες μητέρες να θηλάσουν αλλά κανείς δεν αναφέρει πόσο δύσκολο μπορεί να είναι στην πραγματικότητα Έτσι, την ώρα που νιώθεις συναισθηματικά μια αυξανόμενη πίεση για να μπορέσεις να θηλάσεις, ταυτόχρονα, ο φυσικός πόνος του θηλασμού μπορεί να σε «τρελάνει». Ο θηλασμός δεν ήταν εύκολος για μένα και υποθέτω και για πολλές άλλες μητέρες.

-Ορμόνες
Τα επίπεδα των ορμονών στο σώμα μιας γυναίκας είναι 20-30 φορές μεγαλύτερη από το κανονικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στη συνέχεια, μετά την παράδοση, τα επίπεδα μειώνονται σημαντικά, και η απότομη πτώση προκαλεί μια άμεση αλλαγή στη διάθεση, μερικές φορές προκαλώντας κατάθλιψη και ακραίες εναλλαγές της διάθεσης. Πόσο φανταστικό μπορεί να είναι αυτό;

-Αλλαγές
Συμβαίνουν τόσες πολλές αλλαγές όταν έρχεται το μωρό. Είναι αλήθεια, η ζωή μας δεν είναι ποτέ ξανά η ίδια. Κι ενώ η αλλαγή είναι ένα φυσικό φαινόμενο στη ζωή μας, αυτή η συγκεκριμένη προκαλεί ένα μικρό χάος στη ζωή σας για λίγο.
Νιώθεις αβεβαιότητα και ανάμεικτα συναισθήματα, αλλά δεν υπάρχει πραγματικά τίποτα το ρομαντικό μέσα σ’ όλα αυτά. Ωστόσο, η στιγμή που όλα θα έχουν περάσει, θα μπορέσετε να απολαύσετε το μωρό σας και τη νέα σας ζωή.

Dina Leygerman

Μπορείτε να δείτε το αρχικό κείμενο εδώ

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved