Πρόληψη της γαστρεντερίτιδας από ροταϊό μέσω του εμβολιασμού

Ολοι οι γονείς έχουν βιώσει την τραυματική εμπειρία της εμφάνισης στο παιδί τους έντονης διάρροιας και εμέτων, συμπτωμάτων που ιατρικά περιγράφονται με τον όρο οξεία γαστρεντερίτιδα.

Πρόληψη της γαστρεντερίτιδας από ροταϊό μέσω του εμβολιασμού

Αυτό όμως που οι γονείς δε γνωρίζουν είναι ότι το συχνότερο και σοβαρότερο αίτιο της οξείας γαστρεντερίτιδας είναι ένας ιός που λέγεται ροταϊός. Ουσιαστικά όλα τα παιδιά που είναι μικρότερα από την ηλικία των 5 ετών, ειδικά τα βρέφη, αντιμετωπίζουν κίνδυνο από αυτόν τον απρόβλεπτο ιό. Ο ροταϊός μπορεί να προκαλέσει διάρροια, έμετο και υψηλό πυρετό, μερικές φορές μάλιστα περισσότερα από 20 επεισόδια διάρροιας και εμέτων την ημέρα. Η διάρροια μπορεί να διαρκέσει 3 ως 9 ημέρες.

Το πιο ανησυχητικό στοιχείο όμως είναι ότι ο ροταϊός μπορεί να προκαλέσει σε ένα μέχρι πριν λίγες ώρες υγιές παιδί σοβαρή αφυδάτωση (απώλεια σωματικών υγρών), με αποτέλεσμα εισαγωγή στο Νοσοκομείο και δυνητικό κίνδυνο της ζωής του.

Ο ροταϊός είναι το κυριότερο αίτιο νοσηλείας λόγω γαστρεντερίτιδας στα μικρά παιδιά. Μελέτες στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα δείχνουν ότι το 50% των εισαγωγών στο Νοσοκομείο από οξεία γαστρεντερίτιδα σε παιδιά ηλικίας <5 ετών οφείλονται στο ροταϊό. Ο μέσος χρόνος νοσηλείας ποικίλλει από 2 ως 7 ημέρες και είναι μεγαλύτερος από αυτόν της γαστρεντερίτιδας από άλλα μικρόβια και ιούς.

Ο ροταϊός δεν είναι ένας ιός αλλά μία οικογένεια ιών, καθώς υπάρχουν διαφορετικά είδη ροταϊού και η κυκλοφορία τους κυμαίνεται από έτος σε έτος και από χώρα σε χώρα. Συνεπώς, δε μπορεί να προβλεφθεί ποιος ροταϊός κάθε χρόνο θα μπορούσε να μολύνει το κάθε παιδί. Ωστόσο, 5 κύρια είδη ροταϊού αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 98% των λοιμώξεων στην Ευρώπη.

Οι ερευνητές προσπαθούσαν επί 25 χρόνια να αναπτύξουν εμβόλιο έναντι του ροταϊού. Το ευτύχημα είναι ότι τελικά παρασκευάστηκαν δύο εμβόλια που δεν απαιτούν τρύπημα του παιδιού, καθώς είναι πόσιμα. Το εμβόλιο χορηγείται σε 2 ή 3 δόσεις στην ηλικία 2, 4 ή/και 6 μηνών και μπορεί να συγχορηγηθεί με όλα τα υπόλοιπα εμβόλια που ενδείκνυνται γι' αυτές τις ηλικίες. Το εμβόλιο του ροταϊού ως ασφαλές και αποτελεσματικό έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, όπου περιλαμβάνονται όλα τα εμβόλια που οι ειδικοί κρίνουν ότι πρέπει να χορηγούνται στα παιδιά μας.

Τα εμβόλια έχουν μελετηθεί εκτενώς σε 70.000 βρέφη παγκοσμίως πριν λάβουν άδεια κυκλοφορίας και αποδείχθηκαν σχεδόν 100% αποτελεσματικά στην πρόληψη των σοβαρών περιστατικών ροταϊού. Τα τελευταία 7 χρόνια έχουν χορηγηθεί πάνω από 100 εκατομμύρια δόσεις παγκοσμίως, γεγονός που έχει αποδείξει την ασφάλεια του εμβολίου.

Σε χώρες που εφαρμόζεται μαζικά εμβολιασμός, όπως οι ΗΠΑ, Αυστραλία και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, η νόσος έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό και οι νοσηλείες από ροταϊό είναι ελάχιστες. Ηδη και στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει μαζικός εμβολιασμός έναντι του ροταϊού, και τα πρώτα αντίστοιχα οφέλη είναι ορατά. Εκτιμάται ότι σε λίγα χρόνια στις χώρες αυτές τα σοβαρά περιστατικά γαστρεντερίτιδας από ροταϊό πρακτικά θα εξαλειφθούν.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved