Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Επικίνδυνη όταν παραμένει εκτός θεραπείας

Το διάφραγμα αποτελεί ένα πανίσχυρο μυϊκό χιτώνα, ο οποίος χωρίζει το σώμα σε δύο διαμερίσματα: τον θώρακα και την κοιλιά.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Επικίνδυνη όταν παραμένει εκτός θεραπείας

Ο ρόλος του πέρα απο διαχωριστικός και προστατευτικός είναι και λειτουργικός διότι αποτελεί τον σημαντικότερο μυ της αναπνοής.

Το διάφραγμα φέρει εκτός των άλλων και ένα βασικό άνοιγμα διαμέσου του οποίου ο οισοφάγος φέρεται απο τον θώρακα στην κοιλιά και ενώνεται με το στομάχι. Η χαλαρότητα ή η ανατομική ανωμαλία η οποία ενδεχόμενα υπάρξει και κατά την οποία το άνοιγμα αυτό "ανοίγει", επιτρέποντας την παλίνδρομη μετατόπιση του στομάχου στον θώρακα, καλείται διαφραγματοκήλη.

Η διαφραγματοκήλη μπορεί να προκαλέσει παλινδρόμηση των γαστρικών υγρών στον οισοφάγο, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν οισοφαγίτιδα η οποία είναι ο ερεθισμός του οισοφάγου και η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε βαριά οισοφαγίτιδα ή οισοφαγίτιδα Barett, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε δυσπλασία ή καρκίνο.

Η παλινδρόμηση αποτελεί ένα από τα πιό συχνά καθημερινά προβλήματα και μπορεί να δημιουργήσει επιπλοκές όπως η οισοφαγίτιδα και ο οισοφάγος Barrett. Αυτό που έχει σημασία να ειπωθεί είναι το ότι η παλινδρόμηση είναι ύπουλη, πρέπει οπωσδήποτε να ελέγχεται και να αντιμετωπίζεται γιατί μπορεί να οδηγήσει σε βαριές καταστάσεις και επιπλοκές.

Διαβάστε περισσότερα στο Onmed.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved