Γιατί τα μαλλιά μου πέφτουν μετά τον τοκετό;

Επιλόχεια τριχόπτωση: Πώς θα την αντιμετωπίσετε

Γιατί τα μαλλιά μου πέφτουν μετά τον τοκετό;

Πολλές γυναίκες θορυβούνται βλέποντας να πέφτουν τούφες από τα μαλλιά τους μετά τον τοκετό. Πόσο ανησυχητικό όμως είναι; Οι γιατροί εμφανίζονται καθησυχαστικοί λέγοντας ότι είναι απόλυτα φυσιολογικό και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι ορμόνες καταργούν ο φυσιολογικό κύκλο ανάπτυξης και απώλειας των τριχών.

Όταν λοιπόν τα επίπεδα των ορμονών πέφτουν κατακόρυφα μετά τον τοκετό, η απώλεια επιτείνεται, με αποτέλεσμα την απότομη τριχόπτωση. Εντούτοις, η ποσότητα των τριχών που χάνετε τώρα είναι ακριβώς εκείνη που θα έπρεπε να είχατε χάσει τους εννέα μήνες της εγκυμοσύνης.

Σε έξι μήνες τα μαλλιά σας θα έχουν βρει το φυσιολογικό τους ρυθμό ανάπτυξης και απώλειας. Στο μεταξύ, φροντίστε να τρέφεστε υγιεινά και να μεταχειρίζεστε τις τρίχες με προσοχή. Μη λούζεστε πολύ συχνά και να χρησιμοποιείτε απαλό σαμπουάν και μαλακτικό. Αποφύγετε οτιδήποτε επιβαρύνει τα μαλλιά, όπως θερμαινόμενα ρόλεϊ, σεσουάρ και ηλεκτρικές συσκευές για ίσιωμα, διότι αυτά μπορεί να τα καταστρέψουν.

Τρόποι για να δυναμώσουν τα μαλλιά σας

trixoptosi meta ton toketo 2

Τριχόπτωση μετά τον τοκετό: Ταυρίνη στη διατροφή σας

Για να δείτε τα μαλλιά σας να πυκνώνουν και να δυναμώνουν, εντάξτε στη διατροφή σας την ταυρίνη. Πρόκειται για αμινοξύ, πρόδρομη ουσία των πρωτεϊνών, που είναι απαραίτητη στη σύνθεση του κολλαγόνου και στη διατήρηση της ομοιοστασίας των τριχών ευνοώντας την ανάπτυξη και την επιβίωση των μαλλιών.

Τριχόπτωση μετά τον τοκετό: Πολυφαινόλες & κατεχίνες

Οι πολυφαινόλες είναι φυσικές χρωστικές που παράγονται από τα φυτά και έχουν γνωστή αντιοξειδωτική δράση που είναι πολύ σημαντική για την καλή υγεία των μαλλιών. Οι κατεχίνες είναι οι πιο γνωστές από την οικογένεια των πολυφαινολών και προέρχονται κυρίως από το σταφύλι και το πράσινο τσάι.

Οι κατεχίνες εκτός από την αντιοξειδωτική και την αντιθρομβωτική τους δράση, καθώς και τη δράση τους στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, έχουν αντιφλεγμονώδη δράση η οποία έχει αποδειχτεί ότι αφορά και τον θύλακα της τρίχας. Επιτρέπουν την αποφυγή της πρόωρης φλεγμονής και την ενίσχυση της μικροκυκλοφορίας στο επίπεδο της τρίχας, επιβραδύνοντας έτσι την τριχόπτωση και διατηρώντας τον όγκο των μαλλιών.

Τριχόπτωση μετά τον τοκετό: Ο ρόλος του ψευδάργυρου

Ο ψευδάργυρος είναι συγκεντρωμένος στα μαλλιά σε συγκέντρωση 150 φορές μεγαλύτερη απ' ότι στο αίμα. Καλές πηγές του είναι τα θαλασσινά, τα λιπαρά ψάρια, τα αυγά, το κρέας, τα δημητριακά ολικής άλεσης και τα όσπρια.

πρώτη δημοσίευση άρθρου: 08/11/2017

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved