Πώς θα καταλάβετε ότι το σώμα σας προετοιμάζεται για το θηλασμό

Άσχετα με το αν εσείς σκοπεύετε ή όχι να θηλάσετε, το σώμα σας θα αρχίσει να προετοιμάζεται για το θηλασμό ήδη από τη σύλληψη. 

Πώς θα καταλάβετε ότι το σώμα σας προετοιμάζεται για το θηλασμό

Η περιοχή γύρω από τις θηλές γίνεται πιο σκούρα και οι μαστοί διογκώνονται επειδή πολλαπλασιάζονται τα κύτταρα παραγωγής γάλακτος και διευρύνονται οι πόροι που θα οδηγήσουν το γάλα στη θηλή. Ταυτόχρονα, ο οργανισμός σας αρχίζει να αποθηκεύει πρόσθετο λίπος σε διάφορα άλλα σημεία του σώματος, πράγμα που θα σας εξασφαλίσει την πρόσθετη ενέργεια που χρειάζεστε για τη γαλουχία.

Ήδη από τη δέκατη έκτη εβδομάδα της εγκυμοσύνης οι μαστοί είναι έτοιμοι να παράγουν γάλα μόλις γεννηθεί το μωρό. Το πρώτο γαλακτώδες έκκριμα – ένα παχύρρευστο κιτρινωπό προς πορτοκαλί υγρό που παράγεται για αρκετές μέρες μετά τον τοκετό , μέχρις ότου αρχίσει η παραγωγή του πλήρους γάλακτος- καλείται πρωτόγαλα.

Το πρωτόγαλα περιέχει περισσότερες πρωτεϊνες, άλατα και αντισώματα απ΄ότι το ίδιο το πλήρες γάλα, αλλά έχει λογότερα λιπαρά και θερμίδες.Το σώμα σας θα παράγει πρωτόγαλα για λίγες μέρες μετά τον τοκετό μέχρις ότου αντικατασταθεί από το ώριμο γάλα. Το πλήρες γάλα είναι πιο λεπτόρευστο, το χρώμα του μοιάζει με εκείνο του γάλακτος και η θρεπτική του σύσταση μεταβάλλεται ώστε να καλύπτει ανά πάσα στιγμή τις θρεπτικές ανάγκες τους βρέφους για όσο διάστημα θηλάζει.

Καθώς το σώμα σας προετοιμάζεται για το θηλασμό, πολύ λίγα είναι εκείνα που πρέπει να κάνετε. Δεν χρειάζεται να τραβάτε προς τα έξω, να τρίβετε ή να λιπαίνετε τις θηλές σας εκτός κι αν είναι εισέχουσες. ΟΙ θηλές δεν χρειάζεται να «σκληρυνθούν» για να αντέξουν στο πιπίλισμα του μωρού. Αλλωστε μερικές από αυτές τις τακτικές μπορεί να επηρεάσουν τη φυσιολογική γαλουχία , προκαλώντας ζημιά στους μικροσκοπικούς εκείνους αδένες στην άλω, οι οποίοι εκκρίνουν ένα γαλακτώδες υγρό που λιπαίνει τις θηλές πριν από το θηλασμό. Υπάρχει κι ένας ακόμα λόγος: ‘Οσο πλησιάζει το τέλος της εγκυμοσύνης, ο υπερβολικός ερεθισμός των θηλών μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση ορμονών που προκαλούν συσπάσεις της μήτρας και ενδεχομένως πρόωρο τοκετό.

Ετσι, ενώ είναι ακίνδυνος ο ήπιος ερεθισμός τους θα πρέπει να αποφύγετε τις έντονες μαλάξεις. Η καλύτερη φροντίδα των μαστών κατά την εγκυμοσύνη είναι ο καθαρισμός τους, όταν κάνετε μπάνιο , και το μαλακό τους σκούπισμα.

Διαβάστε επίσης

Σύγχυση Θηλών: Τι είναι, πότε παρουσιάζεται και πώς να αποφευχθεί!
Γιατί πολλές γυναίκες διακόπτουν τον θηλασμό μετά από λίγες εβδομάδες;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved