Γνωρίζετε ότι έχετε σιωπηλά γονίδια και μπορεί να τα κληρονομήσει το παιδί σας;

Το μωρό μπορεί να κληρονομήσει από εσάς γονίδια που δε γνωρίζατε ότι διαθέτατε. Για παράδειγμα, το παιδί μπορεί να έχει κόκκινα μαλλιά.

Γνωρίζετε ότι έχετε σιωπηλά γονίδια και μπορεί να τα κληρονομήσει το παιδί σας;

Αυτό συμβαίνει επειδή μερικά γονίδια είναι επικρατούντα ενώ κάποια άλλα υπολειπόμενα και στα ζεύγη των χρωμοσωμάτων που δημιουργούνται τα επικρατούντα γονίδια, υπερισχύουν των υπολειπόμενων γονιδίων και των πληροφοριών τους.

Είναι επομένως πιθανόν εσείς και ο σύντροφός σας να έχετε τόσο το γονίδιο που περιέχει την πληροφορία για μαύρα μαλλιά και αυτό να είναι που επικρατεί. Και στους δυο σας θα έχει υπερισχύσει επομένως, το γονίδιο με τα μαύρα μαλλιά. Αν όμως και οι δύο δώσετε στο μωρό σας το υπολειπόμενο γονίδιο που περιέχει την πληροφορία για τα κόκκινα μαλλιά, δεν θα υπάρχει διαφορετικό επικρατούν γονίδιο για να υπερισχύσει και το μωρό σας θα έχει κόκκινα μαλλιά.

Η γενετική προίκα του μωρού σας καθορίζεται εξ ολοκλήρου κατά τη στιγμή της σύλληψης. Τα μισά χαρακτηριστικά του κληρονομούνται από το ωάριο και τα άλλα μισά από το σπερματοζωάριο.

Φυσιολογικά το μωρό σας σε κάθε κύτταρο του έχει 46 χρωμοσώματα τα οποία βρίσκονται σε ζεύγη. Σε κάθε ζεύγος χρωμοσωμάτων το ένα χρωμόσωμα προέρχεται από εσάς και το άλλο από τον σύντροφό σας. Κάθε χρωμόσωμα φέρει χιλιάδες γονίδια και είναι αρκετά μεγάλο ώστε να μπορεί να το δει κάποιος με ένα δυνατό μικροσκόπιο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved