«'Εχω χειρουργηθεί στο στήθος, μπορώ να θηλάσω;»

Πολλές γυναίκες επιλέγουν ή αναγκάζονται να χειρουργηθούν στο στήθος κατά τη διάρκεια της περιόδου που θέλουν να αποκτήσουν παιδιά ή , το συνηθέστερο, πολύ πριν αποφασίσουν να κάνουν παιδιά και έρθουν αντιμέτωπες με την ερώτηση του αν θα θηλάσουν ή όχι.

«'Εχω χειρουργηθεί στο στήθος, μπορώ να θηλάσω;»

Τα χειρουργεία αφορούν σε αισθητικές επεμβάσεις ή σε θεραπεία χειρουργικών παθήσεων του στήθους.Υπάρχουν τρία βασικά είδη κοσμητικής χειρουργικής επέμβασης στο στήθος: η αύξηση, η μείωση και η ανόρθωση του στήθους.

Η τελευταία δεν υπεισέρχεται στα ανατομικά στοιχεία του αδένα και δεν επηρεάζει την ικανότητα για θηλασμό. Επίσης, γίνεται συνήθως σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Κάθε είδους χειρουργική επέμβαση που υπεισέρχεται στα ανατομικά στοιχεία του μαστού προκαλεί υπαισθησία, ανικανότητα ανόρθωσης της θηλής, μετά από ερεθισμό ή μόνιμη υπεραισθησία ή παραισθησία. Η υπαισθησία μεταφράζεται πρακτικά ως εξής: Ο εγκέφαλός σας δεν θα δέχεται αρκετά ερεθίσματα από το στόμα του μωρού και ίσως να μην παράγετε αρκετό γάλα, αλλά το πιο πιθανό είναι ότι θα παράγετε.

Αύξηση μεγέθους στήθους
Με τις νεότερες τεχνικές, μπορείτε αργότερα να θηλάσετε. Η τομή γίνεται κοντά στο θωρακικό τοίχωμα, κάτω από το μαστό κι όχι γύρω από τη θηλαία άλω. Έτσι, οι πόροι, τα νεύρα και τα αγγεία της περιοχής δεν επηρεάζονται. Η θηλαία άλως είναι σε θέση να δεχθεί ερεθίσματα από το μωρό, το γάλα παράγεται και μπορεί να διοχετευτεί έξω από το στήθος, αφού όλες οι δομές είναι ανέπαφες. Στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται προθέματα,, δηλαδή σακουλάκια πλαστικού που περιέχουν φυσιολογικό ορό, με άλλα λόγια, ελαφρά αλατισμένο νερό. Καλύτερα θεωρούνται αυτά που το κάλυμμα δεν είναι από το πολυουρεθάνιο. Εάν έχετε ήδη πρόθεμα από πολυουρεθάνιο, μπορείτε να θηλάσετε. Στην Ελλάδα πάντως χρησιμοποιούνται ακόμη σχεδόν αποκλειστικά προθέματα σιλικόνης.

Εγχείρηση για παθολογικούς λόγους
Οι γυναίκες που χειρουργούνται για λόγους υγείας από αφαίρεση μιας κύστης ως τη μαστεκτομή, μπορούν επίσης να θηλάσουν, αν έχουν μείνει ανέπαφα αδένας και θηλή. Εάν έχετε ένα στήθος λόγω προηγηθείσης μαστεκτομής, μπορείτε να θηλάσετε αποκλειστικά το μωρό σας μόνο από αυτό ( οι μητέρες διδύμων ξεκινούν βέβαια από διαφορετική βάση, αλλά κάνουν πρακτικά το ίδιο: θηλάζουν ένα μωρό από το ‘ένα στήθος μόνο).
Εάν έχετε τομή στο στήθος από προηγούμενες αφαιρέσεις τμημάτων του, μπορείτε να θηλάσετε και κατά πάσα πιθανότητα να παράγετε αρκετό γάλα και μάλιστα άριστης ποιότητας γάλα για τα παιδιά σας. Θα καταλάβετε εάν κατά την εγχείρηση κόπηκαν πόροι διοχέτευσης του γάλακτος: πίσω από την τομή, το στήθος σας θα έχει πετρώσει το τρίτο 24ωρο και το πέτρωμα θα βελτιώνεται με το θηλασμό.

Από το βιβλίο της παιδιάτρου Αννας Πατσούρου, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Μητρικού Θηλασμού, και το βιβλίο της «Θηλασμός, μία υπέροχη εμπειρία», εκδόσεις Σύγχρονοι Ορίζοντες.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved