Περίοδος και θηλασμός: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Είστε μήπως μια νέα μαμά που θηλάζει και έχετε παράλληλα περίοδο που αρνείται να σταματήσει;Ή θηλάζετε κανονικά και η περίοδός σας δεν λέει να εμφανιστεί και πιστεύετε ότι κάτι πάει στραβά;

Περίοδος και θηλασμός: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Θυμηθείτε αρχικά, πριν από όλα ότι έχετε μόλις γεννήσει και το σώμα σας εξακολουθεί να χρειάζεται πολύ χρόνο για να προσαρμοστεί συμπεριλαμβανομένου και του τρόπου με τον οποίο το σύστημά σας λειτουργεί.

Πότε θα εμφανιστεί η περίοδός σας μετά τον τοκετό;

Ύστερα από τον τοκετό, θα έχετε εκκρίσεις αίματος. Αυτές οι εκκρίσεις όμως, δεν θα είναι η περίοδός σας. Οι εκκρίσεις αυτές, είναι γνωστές ως λόχια και αποτελούνται από αίμα, βλέννα καθώς και ιστό της μήτρας. Συνήθως διαρκούν έως 6 εβδομάδες, η ροή μειώνεται προοδευτικά ενώ το χρώμα τους μέρα με τη μέρα θα αλλάζει και από κοκκινωπό θα γίνεται κίτρινο και στο τέλος διαυγές.

Αν δεν θηλάζετε η περίοδός σας, θα εμφανιστεί πάλι έπειτα από 4 με 6 εβδομάδες. Αν όμως θηλάζετε, μπορεί να αρχίσει την ίδια εποχή περίπου ή μόλις διακόψετε το θηλασμό. Να θυμάστε ότι γυναίκα με γυναίκα διαφέρει.

Ακόμη, μπορεί να διαπιστώσετε ότι οι πόνοι που έχετε κατά τη διάρκεια των περιόδων σας, είναι λιγότερο έντονοι συγκριτικά με αυτούς που είχατε προτού μείνετε έγκυος.

Η ροή του αίματος θα είναι μικρή ή μεγάλη;

Η ποσότητα του αίματος της περιόδου, κατά τους πρώτους κύκλους που ακολουθούν τον τοκετό ποικίλλει από μικρή έως εξαιρετικά μεγάλη, αλλά σύντομα θα αποκατασταθεί και θα σταροποιηθεί όπως και πρώτα.

Ξεχωρίστε τα λόχια από την περίοδο

Τα λόχια που αναφέραμε και πιο πάνω, θα τα παρατηρήσετε αμέσως μετά τον τοκετό. Έχουν σκούρο κόκκινο χρώμα, πυκνής υφής και με πήγματα αίματος ενώ προοδευτικά αλλάζουν χρώμα και γίνονται διαυγή.

Τέλος, θα σας συμβουλέψουμε να κρατάτε ένα ημερολόγιο για το πότε έχει έρθει η πρώτη περίοδος μετά τον τοκετό, πόσο διαρκεί, πόση ποσότητα αίματος έχετε καθώς και αν πονάτε ή όχι.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved