Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού: Ο θηλασμός σε δημόσιους χώρους

Δημόσιος θηλασμός: Κάποιες κοινωνίες, μεταξύ των οποίων και η δική μας, θεωρούν τα γυναικεία στήθη αντικείμενα σεξουαλικού πόθου και ευχαρίστησης.

Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού: Ο θηλασμός σε δημόσιους χώρους

Πολλές γυναίκες στην Ελλάδα δυσκολεύονται ή δεν μπορούν να διανοηθούν να θηλάσουν μπροστά σε κόσμο, πόσο μάλλον σε δημόσιους χώρους.

1411001470906 Image galleryImage Caucasian mother breast f

Το ότι η συνηθισμένη εμφάνιση με μαγιό στις παραλίες εκθέτει πολύ μεγαλύτερο τμήμα του στήθους και όλου του σώματος σε κοινή θέα, δεν κάνει τα πράγματα πιο εύκολα. Ο φόβος για κακεντρεχή σχόλια περαστικών, τα όλο λαγνεία βλέμματα που φοβόμαστε ότι θα προσελκύσουμε μέσα σε ένα εστιατόριο ή στο πάρκο, είναι αποτρεπτικά, αλλά συνήθως δεν υπάρχουν τέτοια σχόλια ή μπορούμε να μην τα λάβουμε υπόψη.

Με μεγάλη χαρά, διαπιστώνω ότι την τελευταία 20ετία που ασχολούμαι με το θηλασμό, έχει γίνει μια μεγάλη στροφή στην κοινωνία μας: οι μητέρες που θηλάζουν τα παιδιά τους δημοσίως δεν είναι πλέον μόνο τσιγγάνες στα φανάρια ή γυναίκες που έχω συναντήσει στον Σύνδεσμο Θηλασμού. Είναι πολλές μητέρες σε εστιατόρια, λεωφορεία, πλαζ, στην εκκλησία, άγνωστες σε εμένα, αφημένες οι ίδιες και οι η οικογένειά του στην εμπειρία και την απλότητα του θηλασμού.

image

Εάν όμως εσείς αισθάνεστε πολύ άβολα να θηλάσετε μπροστά σε ξένους, και ακόμη περισσότερο σε δημόσιους χώρους, προπονηθείτε ως εξής:

  • Παρακολουθήστε όσο νωρίτερα γίνεται, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης κι όσο συχνότερα μπορείτε αφού γεννήσετε, συγκεντρώσεις του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος. Θα δείτε πολλές μητέρες να θηλάζουν μπροστά σε άλλες άγνωστες γυναίκες.
  • Απευθυνθείτε στο κατάστημα «Περί Θηλασμού», για να αγοράσετε ή να παραγγείλετε ρούχα θηλασμού. Φορώντας μπλούζα θηλασμού, όποιος σας βλέπει να θηλάζετε, θα νομίζει ότι απλώς έχετε το μωρό σας καθισμένο στην αγκαλιά σας.
  • Εάν δεν μπορείτε να μπείτε στο έξοδο της αγοράς ειδικής μπλούζας, έχετε μαζί σας μια μαντίλα ή μια ζακέτα (ίδιο παρόμοιο χρώμα με την μπλούζα σας) για να την απλώσετε επάνω στο μωρό σας και το στήθος σας, όταν θηλάζετε.
  • Εάν έχετε πάει κάπου με το αυτοκίνητο, μπορείτε να επιστρέψετε σε αυτό και να θηλάσετε εκεί.
  • Μπορείτε να καθίσετε οπουδήποτε και να θηλάσετε με την πλάτη στραμμένη προς τον κόσμο.
  • Μπορείτε να θηλάσετε στα δοκιμαστήρια καταστημάτων.
  • Σε ένα φιλικό ή οικογενειακό σπίτι, πηγαίνετε σε ένα άλλο δωμάτιο.
  • Εάν μένετε σε μια μικρή πόλη ή χωριό, μάλλον προλαβαίνετε να επιστρέψετε στο σπίτι.

Καθώς το μωρό μεγαλώνει, οι περισσότερες μητέρες αποκτούν κάποια εμπειρία θηλασμού σε δημόσιο χώρο, από τα δοκιμαστήρια καταστήματος έως και το παγκάκι της πλατείας. Το μωρό επίσης θα πιάνει πιο εύκολα το στήθος μεγαλώνοντας, οπότε στη δυσκολία σας να θηλάσετε μπροστά σε άλλους, δε θα προστίθεται και ο αγώνας να τοποθετήσετε σωστά το μωρό σας στο στήθος.

Δρ. Άννα Πατσούρου
Παιδίατρος

* Περισσότερα για το θηλασμό μπορείτε να διαβάσετε στο βιβλίο της παιδιάτρου, Θηλασμός- Μία υπέροχη Εμπειρία, από τους Σύγχρονους Ορίζοντες.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved