«Η μαμά έχει καρκίνο του μαστού»-Πώς μιλάς στα παιδιά ηλικίας 6-11 ετών για την ασθένεια σου

Τα παιδιά σχολικής ηλικίας ανησυχούν περισσότερο για το πώς θα επηρεάσει η ασθένεια τη μητέρα τους και τη ζωή τους.

«Η μαμά έχει καρκίνο του μαστού»-Πώς μιλάς στα παιδιά ηλικίας 6-11 ετών για την ασθένεια σου

Μπορεί να σας είναι δύσκολο να μιλήσετε στο παιδί σας που είναι μικρό για τον καρκίνο του μαστού όμως, έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά ανησυχούν λιγότερο, όταν γνωρίζουν τι συμβαίνει και ότι είναι λιγότερο τρομακτικό για αυτά να το ξέρουν, έστω και αν δεν την καταλαβαίνουν εντελώς την ασθένεια. Η καθημερινότητα είναι σημαντική γι' αυτά όπως και για τα μικρότερα παιδιά. Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα αλλάξουν τα πράγματα που έχουν συνηθίσει ( ποιος θα τα πηγαίνει στο σχολείο, ποιος θα τα φροντίζει μετά, ποιος θα τους μαγειρεύει, ποιος θα τα διαβάζει , κλπ). Χρειάζεται να γνωρίζουν κε των προτέρων ότι όταν θα ολοκληρωθεί η θεραπεία σας θα συνεχίσετε να κάνετε γι αυτά ό, τι κάνατε και πριν.

Μια καλή αρχή θα ήταν να τους πείτε ότι σας συμβαίνει και τι πρόκειται να κάνουν οι γιατροί για αυτό. Θα βοηθούσε να προσπαθήσετε να διερευνήσετε τι γνωρίζουν ήδη για τον καρκίνο, ώστε να διορθώσετε πιθανές παρανοήσεις. Ακόμα και δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τη λέξη καρκίνος, τα παιδιά σας ή οι φίλοι σας είναι πολύ πιθανό να τη γνωρίζουν ήδη. Αν θέλετε, προσπαθήστε να τους μιλήσετε για το πώς νιώθετε και ενθαρρύνετέ τα να μιλήσουν και αυτά για τα δικά σας συναισθήματα.

Το να μιλήσετε στα παιδιά για τον καρκίνο του μαστού, να απαντήσετε στις ερωτήσεις τους και να αντιμετωπίσετε τις αντιδράσεις τους δεν γίνεται «μία και έξω». Μέχρι να ολοκληρωθεί η θεραπευτική διαδικασία, θα ήταν καλό να διατηρήσετε τις διόδους επικοινωνίας ανοιχτές.
Τα παιδιά είναι πιθανό να σας ρωτήσου για την τομή σας. Μπορείτε να τους εξηγήσετε, αν θέλετε, τι έκανε ο χειρουργός, αλλά αν τους το δείξετε εξαρτάται από το πώς θα νοιώθετε. Τα παιδιά επίσης μπορεί να αναρωτηθούν στην περίπτωση που έχετε κάνει μαστεκτομή, για το πώς μπορεί να αντικατασταθεί ο μαστός που λείπει.

Στην περίπτωση που θα χρειαστεί να υποβληθείτε σε ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία, θα ήταν καλό να ενημερώσετε τα παιδιά σας ότι μπορεί να νοιώθετε λίγο άσχημα ή κουρασμένη κάποιες μέρες και ότι μπορεί να χρειαστείτε λίγη παραπάνω βοήθεια από αυτά.

Το να νοιώθουν ικανά να βοηθήσουν κάνει τα παιδιά να αισθάνονται σημαντικά.

Πηγή: Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού «'Αλμα Ζωής»
www.almazois.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved