Τι πρέπει να τρώμε και τι όχι λίγο πριν πάμε για ύπνο

Ένας καλός βραδινός ύπνος μας βοηθάει όχι μόνο να ξεκουραστούμε αλλά και να έχουμε καλή διάθεση την επόμενη μέρα.

Τι πρέπει να τρώμε και τι όχι λίγο πριν πάμε για ύπνο

Σε μεγάλο βαθμό, το αν θα κοιμηθούμε σαν πουλάκια ή θα στριφογυρνάμε στο κρεβάτι μας, εξαρτάται και από τι έχουμε φάει το βράδυ. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ποιότητα, η ποσότητα , και το είδος των τροφών που καταναλώνουμε έχουν άμεση επίπτωση στον ύπνο μας. Εξίσου σημαντικό είναι και τι ώρα τρώμε το βραδινό μας καθώς αν δεν υπάρχει ο χρόνος για να χωνέψουμε, όσα χωνευτικά και αφεψήματα πιούμε, δεν πρόκειται να ανακουφιστούμε.

Τι μπορούμε λοιπόν να τρώμε για βράδυ για να έχουμε έναν καλό ύπνο; Έχουμε και λέμε:

-Μπανάνα
Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β που βοηθούν στην ηρεμία του νευρικού συστήματος.
-Γαλοπούλα
Ένα κομμάτι γαλοπούλας μία με δύο ώρες πριν κοιμηθείτε, θα σας βοηθήσει να έχετε έναν ήρεμο ύπνο.
-Γάλα
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν τρυπτοφάνη που βοηθάει στο να έχουμε έναν καλό ύπνο.
-Ρύζι
Καταναλώνοντας τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες , όπως το ρύζι, αυξάνονται τα επίπεδα της ινσουλίνης στο αίμα με αποτέλεσμα την αυξημένη μεταφορά αμινοξέων στον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένης και της τρυπτοφάνης. Ολα μαζί οδηγούν σε αυξημένη παραγωγή σεροτονίνης και σε αυξημένες πιθανότητες για καλύτερο ύπνο.
-Κεράσια
Τα κεράσια αυξάνουν τα επίπεδα μελατονίνης στο αίμα, ενός αντιοξειδωτικού που ρυθμίζει τον καρδιακό ρυθμό και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου.

Τι πρέπει να αποφεύγουμε:
-Χάμπουργκερ με μπέικον
Δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε το λόγο γιατί δεν πρέπει να τρώμε βραδιάτικα ένα χάμπουργκερ. Πέραν των θερμίδων που δεν πρόκειται να καούν με τίποτα, η μεγάλη ποσότητα λιπαρών που περιέχει όχι μόνο δεν βοηθάει να κοιμηθούμε αλλά δυσχεραίνει και την προσπάθειά μας .
-Κρασί
Παρότι ένα ποτήρι κρασί κάνει καλό και στην καρδιά, ωστόσο, όταν καταναλώνεται το βράδυ έχει ως αποτέλεσμα κακής ποιότητας ύπνο, διότι αυξάνει την έκκριση αδρεναλίνης και μπλοκάρει τη μεταφορά τρυπτοφάνης στον εγκέφαλο.
-Μαύρη σοκολάτα
Η σοκολάτα εκτός από την καφείνη περιέχει και άλλες διεγερτικές ουσίες. Μία από αυτές είναι η θεοβρωμίνη, η οποία σε πολύ μικρές ποσότητες -ανευρίσκεται κυρίως στη μαύρη σοκολάτα- αυξάνει τον καρδιακό παλμό, προκαλώντας και αϋπνία.
-Κοτόπουλο
Το κοτόπουλο έχει πρωτεϊνη που καθυστερεί τη διαδικασία της πέψης και άρα του ύπνου. Αν θέλετε ωστόσο να φάτε μία μερίδα κοτόπουλου, φροντίστε να το κάνετε τουλάχιστον δύο ώρες πριν πάτε για ύπνο.
-Καυτερά φαγητά
Επειδή το πεπτικό σύστημα επιβραδύνει τις λειτουργίες του κατά τη διάρκεια του ύπνου, η κατανάλωση ενός πικάντικου φαγητού μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ύπνου.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved