Μαστίτιδα: Τι είναι και πώς θα την αντιμετωπίσετε

Η μαστίτιδα είναι μία μικροβιακή λοίμωξη της μητέρας, που οφείλεται συνήθως στο χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο. Δε χρειάζεται να θηλάζετε για να την πάθετε-σπανίως την παθαίνουν ακόμη και άνδρες- αλλά ο θηλασμός αυξάνει την πιθανότητα να την εμφανίσετε.

Μαστίτιδα: Τι είναι και πώς θα την αντιμετωπίσετε

Ποια είναι τα συμπτώματα της μαστίτιδας;

Εάν πονάτε στα κόκκαλα σαν να έχετε κρυώσει, έχετε πονοκέφαλο και βάρος κατά τις κινήσεις, στη συνέχεια δείτε μια περιοχή στο στήθος που είναι κοκκινωπή και ανεβάσετε πυρετό, τότε έχετε μαστίτιδα. Μπορεί επίσης να νιώσετε πόνο στο σημείο της φλεγμονής, δηλαδή εκεί που το στήθος είναι κόκκινο. Η ένταση και η αίσθηση του πόνου διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα.

Οι περισσότερες περιγράφουν μία αίσθηση βάρους τοπικά. Εάν πονάτε πάρα πολύ, μάλλον είχατε αρχικά φραγμένους πόρους. Όταν έχετε μαστίτιδα, αισθάνεστε άρρωστη, σε αντίθεση με τους φραγμένους πόρους, που όταν εμφανίζονται, εσείς νιώθετε καλά.

Η μαστίτιδα συνοδεύεται από υψηλό πυρετό, ενώ οι φραγμένοι πόροι από πυρετό ως 38,4 χωρίς αίσθημα κακουχίας!

Αν νιώσετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τη μαία σας ή τον γυναικολόγο σας ώστε να σας κατευθύνει. Επίσης, μπορείτε απ' ευθείας να επικοινωνήσετε με κάποιον ειδικό μαστολόγο!

«Γιατί έπαθα μαστίτιδα;»

Η μαστίτιδα της γυναίκας που θηλάζει εμφανίζεται πιο συχνά τους πρώτους 4 μήνες μετά τη γέννα, αλά μπορεί να εμφανιστεί και αργότερα. Είναι πιο συχνή όταν το μωρό αραιώνει τους θηλασμού, ειδικά τους νυχτερινούς, κάτι που γίνεται συνήθως αφού συμπληρώσει τις πρώτες 40-60 μέρες ζωής.

Η μαστίτιδα αρχίζει επίσης όταν προσπαθήσετε να βάλετε πρόγραμμα στο θηλασμό, δώσετε συμπλήρωμα ή πιπίλα, ή έχετε πολύ γάλα ή πληγωμένες θηλές ή φραγμένους πόρους. Εμφανίζεται συνήθως μετά από κούραση και στρες. Προσωπικά δεν ξέρω καμία μητέρα που να μην συγχύστηκε πάρα πολύ από κάτι, πριν εμφανίσει μαστίτιδα. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβετε γιατί πάθατε τη μαστίτιδα, έτσι ώστε να μη ξανασυμβεί ή να το χειριστείτε καλύτερα την επόμενη φορά.

Δρ. Άννα Πατσούρου
Παιδίατρος

* Περισσότερα για το θηλασμό μπορείτε να διαβάσετε στο βιβλίο της παιδιάτρου, Θηλασμός- Μία υπέροχη Εμπειρία, από τους Σύγχρονους Ορίζοντες.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved