Σημαντικές συμβουλές για θηλάζουσες μανούλες

Η μόνη προετοιμασία που χρειάζεστε για να θηλάσετε είναι να το πιστέψετε, κι αυτό για τον εξής λόγο:

Σημαντικές συμβουλές για θηλάζουσες μανούλες

Είμαστε θηλαστικά που γεννηθήκαμε με την ιδιότητα και την ικανότητα να θηλάσουμε. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, δηλαδή έξω στη φύση, το στήθος της γυναίκας δεν θα ήταν προστατευμένο κάτω από μαλακές στρώσεις ρούχων. Από τη γέννησή της το στήθος της θα ερχόταν σε επαφή με την ηλιακή ακτινοβολία, τον αέρα, και το χώμα και θα ήταν ικανό να περάσει στην τελική του λειτουργία, που είναι ο θηλασμός.

Στη σημερινή εποχή όμως το στήθος μιας γυναίκας προστατεύεται από ρούχα, οπότε δεν είναι αρκετά σκληραγωγημένο και ενδέχεται τις πρώτες ώρες ή και μέρες που θα θηλάζετε να έχετε έναν ελαφρύ πόνο ή κάψιμο στις θηλές, ως αποτέλεσμα του ότι υπήρξαν «παρά φύση» προστατευμένες ως τώρα.

Έτσι αν λοιπόν θέλετε να θηλάσετε το νεογέννητό σας και ψάχνετε τρόπους να προετοιμαστείτε για αυτό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έχετε υπόψη ότι βασικά δε χρειάζεται να κάνετε τίποτε. Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης κάνουν το στήθος της εγκύου κατάλληλο και ικανό να θηλάσει.

Εφόσον γεννήσετε θα πρέπει να κάνετε κάποια πράγματα πριν το θηλασμό. Ποια είναι αυτά;

  • Διατηρείτε σωστή σωματική υγιεινή. Σαπουνίζετε τις μασχάλες και την περιοχή κάτω από το στήθος, τις οποίες και θα στεγνώνετε προσεκτικά.
  • Πίνετε άφθονο νερό για να ενυδατώνεται το δέρμα σας.
  • Μη σαπουνίζετε τις θηλές σας. Το δέρμα της θηλής και της θηλαίας άλω είναι όμοιο με το δέρμα που έχουμε στα χείλη μας. Σαπουνίζοντας τα χείλη, που τα χρησιμοποιούμε πολύ, θα ξεραθούν και θα ανοίξουν. Σαπουνίζοντας το δέρμα της θηλής, που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί πολύ, θα ξεραθεί, θα ανοίξει και θα πονά.
  • Μη φοράτε συνθετικά εσώρουχα και ρούχα
  • Τις ώρες που είστε στο σπίτι, μη φοράτε σουτιέν ή φορέστε σουτιέν θηλασμού ανοιγμένο μπροστά, ώστε οι θηλές να έρχονται σε επαφή και ελαφρά τριβή με το ρούχο ή τον αέρα.
  • Προσπαθήστε σε κάθε ευκαιρία να εκθέτετε τις θηλές σας στον αέρα και τον ήλιο.
  • Ως πρόληψη για μελλοντικές αλλεργίες του παιδιού σας, αποφύγετε την κατανάλωση αλλεργιογόνων τροφών (γάλα, πολύ επεξεργασμένες τροφές).
  • Τρώτε σαλάτες, σαρδέλες, τις οποίες καλό είναι να συνοδεύεται με αγνό παρθένο ελαιόλαδο και αποφεύγετε τις άδειες θερμίδες των σνακ από το δρόμο.

Δρ. Άννα Πατσούρου
Παιδίατρος

* Περισσότερα για το θηλασμό μπορείτε να διαβάσετε στο βιβλίο της παιδιάτρου, Θηλασμός- Μία υπέροχη Εμπειρία, από τους Σύγχρονους Ορίζοντες.

image by Jo Frances (a silver award photograph)

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved