Πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο, από το μαιευτήρα-γυναικολόγο Μενέλαο Λυγνό!

Η τακτική γυναικολογική εξέταση στόχο έχει τον εντοπισμό ενδεχόμενων προβλημάτων στην υγεία της γυναίκας σε πρώιμο στάδιο, οπότε και τα μέτρα αντιμετώπισής τους είναι γενικά ήπια και όσο το δυνατόν λιγότερο επεμβατικά.

Πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο, από το μαιευτήρα-γυναικολόγο Μενέλαο Λυγνό!

Η πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο είναι μια ιδιαίτερα ευαίσθητη στιγμή για τη νεαρή γυναίκα, κατά την οποία θα διασκεδαστούν οι όποιες φοβίες της , ώστε να τεθούν οι βάσεις μιας μακρόχρονης σχέσης εμπιστοσύνης.

Σε γενικές γραμμές η πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο καλόν είναι να λαμβάνει χώρα μεταξύ των 13 και 15 ετών. Στην ηλικία αυτή η νεαρή γυναίκα διανύει την περίοδο, που ονομάζουμε ήβη.

Η ήβη είναι μια τρικυμιώδης περίοδος στη ζωή της έφηβης, η οποία χαρακτηρίζεται από ραγδαίες αλλαγές στο σώμα και στην ψυχή της. Το κορίτσι παίρνει απότομα ύψος, ενώ το σώμα της αρχίζει να χάνει την παιδικότητά του και μοιάζει όλο και περισσότερο γυναικείο, αφού αναπτύσσονται οι μαστοί και η τρίχωση του εφηβαίου. Οι απότομες αυτές αλλαγές επηρεάζουν τη διάθεση και την ψυχική κατάσταση της έφηβης.

Ίσως το σημαντικότερο ορόσημο της εφηβείας είναι η εμμηναρχή. Έτσι ονομάζεται η έναρξη του εμμηνορρυσιακού κύκλου. Η έφηβη βλέπει για πρώτη φορά περίοδο. Αυτό είναι ένα γεγονός, που σε μερικές περιπτώσεις ταράζει το κορίτσι και λαμβάνει χώρα συνήθως μεταξύ των 12 και 13 ετών.

Είναι προφανές πως μία έφηβη, η οποία αντιμετωπίζει αυτές τις ραγδαίες αλλαγές στη ζωή της, δεν είναι αισθάνεται άνετα να επισκεφθεί το γυναικολόγο.

Όμως στην πραγματικότητα η πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο μπορεί να γίνει και το μέσο, το οποίο θα βοηθήσει την έφηβη να συμφιλιωθεί τρόπον τινά με τις αλλαγές στο σώμα της. Είναι μια ευκαιρία να απαντηθούν οι απορίες της, ώστε να κατανοήσει, πως τόσο οι σωματικές αλλαγές, όσο και οι μεταπτώσεις της διάθεσής της, είναι φυσιολογικές. Έτσι θα διασκεδαστούν και οι όποιοι φόβοι της.

Συνήθως η πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο δεν περιλαμβάνει απαραίτητα κλινική εξέταση, εκτός φυσικά αν αναφερθούν συμπτώματα, όπως ανώμαλη κολπική αιμόρροια ή κοιλιακό άλγος, αλλά μπορεί να περιοριστεί σε μια συζήτηση. Κατά τη διάρκεια αυτής της συζήτησης όμως η έφηβη μπορεί να ενημερωθεί σχετικά με το είδος της κλινικής εξέτασης, στη οποία υποβάλλεται μια γυναίκα και τους λόγους, για τους οποίους η εξέταση αυτή είναι επωφελής.

Η έφηβη θα μπορούσε εξάλλου και να ενημερωθεί, αν αυτό ζητηθεί, για θέματα, που άπτονται των μέσων αντισύλληψης και προστασίας από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Υπάρχουν αρκετοί γονείς, οι οποίοι, θεωρούν πως αυτού του είδους η ενημέρωση μπορεί να αντιμετωπιστεί από την κόρη τους κατά κάποιον τρόπο ως άτυπη άδεια, για να ξεκινήσει άμεσα τις σεξουαλικές επαφές. Εντούτοις, διάφορες μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα, πως η ενημέρωση εφήβων πάνω σε θέματα σεξουαλικότητας, δεν οδήγησε ούτε σε αύξηση της σεξουαλικής τους δραστηριότητας, ούτε σε μείωση της ηλικίας έναρξης σεξουαλικών σχέσεων, αλλά ούτε και σε σεξουαλικές συμπεριφορές, που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ανεύθυνες.

Όσον αφορά το test Παπανικολάου, οι περισσότεροι διεθνείς οργανισμοί συνιστούν να γίνει για πρώτη φορά, όταν η κοπέλα συμπληρώσει το 21ο έτος ηλικίας ή εντός τριετίας από την έναρξη των σεξουαλικών επαφών.

Είναι σημαντικό τέλος, η έφηβη να προετοιμαστεί κατάλληλα για την πρώτη της επίσκεψη στο γυναικολόγο. Η νευρικότητα πριν από αυτό το ραντεβού είναι φυσιολογική. Καλόν είναι να γνωρίζει, πως θα ερωτηθεί για ευαίσθητα προσωπικά θέματα, αλλά οι απαντήσεις, που θα δώσει θα είναι αυστηρά εμπιστευτικές και πρέπει να απαντά ειλικρινώς.

Επιπροσθέτως, θα πρέπει να έχει γίνει κατανοητό, πως και αυτή με τη σειρά της μπορεί να εκφράσει όποια απορία την απασχολεί. Δεν υπάρχουν ερωτήσεις «ανόητες» ή «παράξενες», ο ιατρός, που έχει απέναντί της, είναι εκεί για να τη βοηθήσει και δεν θα ταραχθεί ό,τι και να του πει, όσο περίεργο και αν αυτό φαντάζει, το πιθανότερο είναι να το έχει ξανακούσει πολλές φορές.

Η πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο είναι μια ευαίσθητη στιγμή για την έφηβη, αλλά είναι και μια ευκαιρία, για να αρχίσει να εμπλέκεται και η ίδια ενεργά στην προστασία της υγείας της, αφού αφενός θα έχει την ευκαιρία να λάβει απαντήσεις για αυτά, που την απασχολούν, αφετέρου θα μπορέσει να ενημερωθεί για το πώς μπορεί να προστατεύσει τον εαυτό της.

Ας μην εκπλαγεί λοιπόν η νεαρά, αν τελικά η πρώτη της επίσκεψη στο γυναικολόγο αποδειχθεί μια μάλλον ευχάριστη εμπειρία.

Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σας εδώ

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
email: care@eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved