Ο θηλασμός του πρόωρου μωρού!

Η μητέρα του πρόωρου μωρού μπορεί να παράγει γάλα άριστης ποιότητας και σε επαρκή ποσότητα, για να θηλάσει με επιτυχία μόλις της επιτραπεί και για όσο καιρό θέλει εκείνη και το μωρό της.

Ο θηλασμός του πρόωρου μωρού!

Για τη γοητεία της γνώσης να αναφέρουμε ότι, θεωρητικά η προωρότητα είναι ένα πάρα πολύ πρόσφατο εξελικτικό στιγμιότυπο στην εξέλιξη του είδους άνθρωπος. Μέχρι πριν δύο γενιές τα πρόωρα που επιβίωναν ήταν η εξαίρεση του κανόνα. Το γάλα που παράγουν οι μητέρες των πρόωρων μωρών δεν έχει εξελιχθεί με βάση τη φυσική επιλογή, παραμένει πάντως ανώτερο του εξανθρωποποιημένου γάλακτος για πρόωρα.

«Γιατί να θηλάσω»;

* Αρχίζοντας να αντλείτε αμέσως μετά τη γέννα, αποφεύγετε το πέτρωμα και εκμεταλλεύεστε την ορμονική συγκυρία για να έχετε εξαρχής πολύ γάλα, παρ' όλη τη στεναχώρια για τον πρόωρο τοκετό και την ανησυχία για την πορεία του μωρού σας.
* Το γάλα των μητέρων που γέννησαν πρόωρα περιέχει ειδικά θρεπτικά συστατικά για τη σωστή ανάπτυξη των πρόωρων, πέπτεται εύκολα και δεν επιβαρύνει με κανένα τρόπο τον οργανισμό τους.
* Το γάλα σας μαζί με την αγάπη σας, είναι η μοναδική προσωπική σας συνεισφορά στη φροντίδα του πρόωρου και ειδικά του πολύ πρόωρου μωρού σας, καθώς θεωρείται μέρος της θεραπείας του και είναι κάτι που μόνο εσείς μπορείτε να του προσφέρετε.
* Θηλάζοντας ένα πρόωρο, έχετε όλα τα πλεονεκτήματα ως προς την πρόληψη παθήσεων για εσάς την ίδια και για το παιδί σας. Προσφέρετε προφύλαξη από λοιμώξεις, στις οποίες τα πρόωρα είναι πάρα πολύ ευαίσθητα.
* Τα πρόωρα μωρά εμφανίζουν μεγαλύτερη σταθερότητα των ζωτικών λειτουργιών στη διάρκεια θηλασμού σε σχέση με το μπιμπερό, γιατί ο θηλασμός είναι μια φυσιολογική λειτουργία. Εδώ και εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια ο θηλασμός είναι η πιο φυσιολογική και πρακτικά η πιο εύκολη λειτουργία για το νεογέννητο. Το πρόωρο που αναρρώνει από τα προβλήματα υγείας του είναι σε θέση να συντονίσει το θηλασμό στο στήθος πιο εύκολα και με ελάχιστη απώλεια ενέργειας.
* Τα πρόωρα που παίρνουν μητρικό γάλα και αργότερα θηλάζουν, εμφανίζουν υψηλότερο IQ και καλύτερη ψυχοκινητική ανάπτυξη.

Η σχέση σας με το μωρό

Στην πρόωρη γέννα δεν είναι μόνο το πρόωρο μωρό, είναι και οι γονείς και κυρίως η μητέρα. Εκεί που οραματιζόσασταν ένα ροδαλό, αφράτο αγγελούδι, γεννήσατε ένα αβοήθητο μικροσκοπικό πλασματάκι που όμοιό του δεν είδατε ποτέ.

Αν δεν αισθάνεστε ακόμα δέσιμο, έλξη ή ό,τι άλλο πιστεύατε ότι θα έρθει μαζί με αυτό το μωρό, δεν πειράζει, κάντε υπομονή. Πηγαίνετε να το βλέπετε όσο πιο συχνά μπορείτε, αρχίστε να το χαϊδεύετε και να το παίρνετε αγκαλιά, μόλις σας επιτρέψουν. Είναι βέβαιο ότι θα βοηθήσετε στην ανάρρωσή του.

Δρ. Άννα Πατσούρου
Παιδίατρος

* Περισσότερα για το θηλασμό μπορείτε να διαβάσετε στο βιβλίο της παιδιάτρου, Θηλασμός- Μία υπέροχη Εμπειρία, από τους Σύγχρονους Ορίζοντες.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved