Θηλασμός: Ποιες τροφές και ροφήματα δεν πρέπει να καταναλώνετε

Μάθετε τι πρέπει να αποφεύγετε στην διατροφή σας ενώ θηλάζετε. 

Θηλασμός: Ποιες τροφές και ροφήματα δεν πρέπει να καταναλώνετε
Bigstock

Η υγιεινή διατροφή κατά τη διάρκεια του θηλασμού ωφελεί τόσο τις μαμάδες όσο και τα μωρά που θηλάζουν. Ποιες είναι, όμως, οι τροφές που πρέπει να αποφεύγετε όταν θηλάζετε;

Μια ισορροπημένη διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει άφθονο ασβέστιο , σίδηρο, κάλιο και βιταμίνες Α και D. Χρειάζεται να προσπαθείτε να λαμβάνετε αυτά τα θρεπτικά συστατικά μέσω μιας ποικιλίας τροφών όπως είναι τα λαχανικά, τα φρούτα, οι ξηροί καρποί αλλά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Είναι, επιπλέον, χρήσιμο να εκτίθενται τα μωρά σε διαφορετικές γεύσεις.

Ως μαμά που θηλάζετε πρέπει να καταναλώνετε τόσο τον σωστό αριθμό θερμίδων όσο και τις σωστές τροφές. Συνήθως χρειάζονται επιπλέον 450 έως 500 θερμίδες την ημέρα. Εάν θέλετε να χάσετε βάρος μετά την εγκυμοσύνη, μπορεί να μην χρειαστεί να αυξήσετε τη θερμιδική πρόσληψη, αλλά αυτό είναι κάτι που πρέπει να συζητήσετε πρώτα με τον/ την γιατρό σας.

Τι δεν πρέπει να καταναλώνετε

Ενώ οι θηλάζουσες μητέρες μπορούν και πρέπει να απολαμβάνουν μεγάλη ποικιλία στη διατροφή τους, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που καλό θα ήταν να αποφεύγετε.

Οι τροφές και τα ροφήματα που πρέπει να μείνετε μακριά όταν θηλάζετε περιλαμβάνουν:

Καφές και τσάι

Μέρος της καφεΐνης που πίνετε θα καταλήξει στο μητρικό γάλα σας και μπορεί να δυσκολέψει το μωρό σας να κοιμηθεί .

Λάχανο και μπρόκολο

Εάν μια συγκεκριμένη τροφή προκαλεί αέρια, μπορεί να προκαλέσει την ίδια αντίδραση στο μωρό σας.

Ψάρι

Μερικοί τύποι ψαριών όπως το σκουμπρί και ο ξιφίας έχουν υψηλότερα επίπεδα υδραργύρου, ο οποίος μπορεί να «διαπεράσει» στο μητρικό γάλα. Εάν πρόκειται να φάτε ψάρι, θα πρέπει να καταναλώνετε είδη όπως τιλάπια και πέστροφα, που έχουν χαμηλότερα επίπεδα υδραργύρου και να μην τρώτε περισσότερο από δύο φορές την εβδομάδα.

Σοκολάτα

Τόσο η καφεΐνη που περιέχει όσο και το γεγονός ότι μπορεί να έχει καθαρτική δράση στα μωρά σημαίνει ότι πρέπει να την αποφεύγετε ή να τρώτε μικρές ποσότητες.

Σκόρδο

Το μητρικό γάλα αντανακλά τις γεύσεις των τροφών που έχετε φάει και σε πολλά μωρά δεν αρέσει η γεύση του σκόρδου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να τα αναγκάσει να αρνηθούν να θηλάσουν.

Μέντα , φασκόμηλο και μαϊντανός

Αυτά τα βότανα μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ροή γάλακτος. Είναι καλύτερο να ελαχιστοποιήσετε την κατανάλωσή τους, ειδικά εάν έχετε κάποια ένδειξη ότι το μωρό δεν λαμβάνει αρκετό μητρικό γάλα όταν θηλάζει.

Η απάντηση σε άλλες ερωτήσεις όπως, «Μπορώ να φάω πικάντικο φαγητό ενώ θηλάζω;», θα εξαρτηθεί από το πώς αντιδρά το μωρό σας όταν το κάνετε. Αλλά με λίγο πειραματισμό και παρατήρηση, θα καταλάβετε γρήγορα τι λειτουργεί.

Πηγή: baptisthealth.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved